Historische #MeToo-film 'The Last Duel' komt naar VOD-catalogus

Films |

Omdat de historische dramafilm 'The Last Duel' nu beschikbaar is in de VOD-catalogus van Proximus, duiken wij wat dieper in de geschiedenis en de feiten die het verhaal inspireerden. De middeleeuwse film van de legendarische Ridley Scott stelt vragen die ook de dag van vandaag nog prangend actueel zijn. Opmerkelijk voor een verhaal dat grotendeels historisch correct is.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Trial by combat, ofwel een gevecht op leven en dood tussen een vermeende crimineel en degene die hem beschuldigt, was schering en inslag in de vroege Middeleeuwen. Maar in 1386 waren de duels erg zeldzaam geworden. Meer nog: in dat jaar vond in Frankrijk de allerlaatste trial by combat plaats die door de koning werd goedgekeurd. Die historische gebeurtenis en de omstandigheden die ertoe leidden zijn het onderwerp van ‘The Last Duel’.

De film is voornameljk gebaseerd op het gelijknamige boek van de Amerikaanse auteur Eric Jager, die alle mogelijke bronnen raadpleegde om een zo gedetailleerd en accuraat mogelijk beeld te schetsen van het duel. Toen Ben Affleck en Matt Damon – die naam maakten toen ze ‘Good Will Hunting’ schreven - samen met Nicole Holofcener het scenario schreven, voegden ze slechts enkele details toe om het verhaal iets filmvriendelijker te maken. “De film is voor minstens 75 procent accuraat, waarschijnlijk nog meer”, zei Jager. Ja, ook die vreselijke kapsels zijn historisch correct.

Het verhaal begint met Jean de Carrouges (Matt Damon), zijn vrouw Margueritte (Jodie Comer) en zijn vriend Jacques Le Gris (Adam Driver). Wanneer Jean terugkeert van een militaire campagne in Schotland, zegt Margueritte dat Jacques haar verkracht heeft terwijl hij weg was. Jean confronteert Jacques, maar hij ontkent. Daarop wil Jean hem uitdagen voor een duel op leven en dood, en daarvoor krijgt hij steun van de koning.

Twijfel en geloof

De film vertelt het historische verhaal vanuit de drie standpunten van de hoofdpersonages. Op die manier speelt het scenario met het feit dat de oprechtheid van Margueritte in twijfel getrokken wordt en dat Jacques Le Gris er echt van overtuigd lijkt te zijn dat hij helemaal niets verkeerd heeft gedaan. Het laatste hoofdstuk, dat vanuit het perspectief van de vrouw verteld wordt, heet “The Truth”. Op die manier maken de filmmakers duidelijk dat deze vrouw, die een pak onheil over zich heen roept door te durven spreken over onrecht, geloofd moet worden.

Het is die boodschap die vandaag de dag nog brandend actueel is. We leven nog steeds in tijden waarin vrouwen vrezen voor de gevolgen als ze durven aankaarten dat hen iets is aangedaan. En als ze het toch durven doen, wordt hun verhaal al te vaak in twijfel getrokken, ondanks dat ze niets te winnen hebben bij een leugen, integendeel.

Daarnaast staat de film ook stil bij Jacques, die niet eens lijkt te begrijpen dat hij zijn boekje ver te buiten ging. Hij was verliefd en bevond zich in een machtspositie – doet dat ons niet aan iemand denken? Regisseur Ridley Scott, de maker van ‘Alien’, ‘Blade Runner’ en ‘Gladiator’, wil het filmforum tegenwoordig gebruiken om zijn publiek iets bij te brengen. Hij wil met deze film aantonen dat de maatschappelijke problemen van vandaag diepe wortels hebben in onze geschiedenis en dat het misschien wel tijd wordt om er eindelijk iets aan te doen.

‘The Last Duel’ is vanaf nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top