Achter de Kazerne schreeuwen KV Mechelen-supporters steeds vaker de naam van één man en dat is die van Hugo Cuypers. Cuypers is 24 jaar oud, werd geboren in Luik en heeft al heel wat buitenlandse kilometers op de teller. De bestuurslui van Mechelen schoven de spits deze zomer een contract onder de neus en hebben wellicht een gouden zaak gedaan. 

De cijfers van Hugo Cuypers bij KV Mechelen ogen fraai. De 24-jarige spits maakte dit seizoen al vier doelpunten in de Belgische eerste klasse en hij gaf ook al 6 assists. Mede dankzij Cuypers staat de ploeg van coach Wouter Vrancken na veertien speeldagen op een mooie vierde plaats met 23 punten, net na Union, Antwerp en Club Brugge. 

Goede statistieken dus, maar gek genoeg kunnen we die niet vergelijken met eerdere cijfers van de spits uit de Jupiler Pro League. Vorig jaar speelde Cuypers immers bij het Griekse Olympiakos. Nu ja spelen… Cuypers hield in Griekenland vooral de bank warm en kwam er slechts veertien keer in actie. Omdat hij het bankzittersstatuut beu was, trok hij bij Olympiakos de deur achter zich toe en klopte hij aan bij KV Mechelen. Daar was men gecharmeerd door de prestaties en bood men de spits een contract aan voor vier jaar, met de optie om dat met een extra jaar te verlengen.

Doorgestuurd bij Standard

Cuypers legde een lange weg af voordat hij in Mechelen boven water kwam. De spits begon zijn profcarrière op 17-jarige leeftijd bij Standard-Luik, speelde daar twee jaar lang in de jeugd en werd in het seizoen 2016/2017 uitgeleend aan Seraing. Omdat hij het jaar nadien wederom geen kans leek te krijgen in de A-ploeg van de Rouches, pakte hij zijn koffers richting Griekenland waar tweedeklasser Ergotelis FC hem een contract aanbood.

Bij Ergotelis FC maakte hij maar liefst 22 doelpunten en dat wekte interesse van de grotere Griekse clubs. Niet enkel Olympiakos was zinnens om Cuypers in te lijven, ook AEK Athene stond te zwaaien met een contract. Die laatste club had zelfs een mondelinge overeenkomst met Ergotelis FC maar dat was niet naar wens van Cuypers. Hierop besloot hij zijn laatste jaar uit te doen en dan als een vrije vogel naar Olympiakos te vertrekken. Bij de Griekse topclub kreeg Cuypers echter ook te weinig kansen en hierop vroeg hij uitgeleend te worden aan Ajaccio op Corsica.

De tijd was rijp

Op dat Franse eiland in de Middellandse Zee kwam Cuypers 23 keer in actie. Hij maakte er vijf doelpunten en gaf er zes assists. Hij tankte in de Franse tweede klasse het nodige vertrouwen maar kreeg van zijn Griekse moederclub nog steeds te weinig kansen. Hierop besloot Cuypers dat het welletjes was geweest. Hij plande een terugkeer naar België, en meer bepaald naar KV Mechelen waar de bonzen wel in hem geloofden. “De tijd was rijp om terug naar België te komen”, blikt Cuypers terug. “Mechelen was bovendien de ideale club om mijn carrière verder te zetten, zowel op sportief als op persoonlijk vlak.”

Bij Mechelen speelt hij de pannen van het dak en daar kan zijn professionele werkethiek wel voor iets tussen zitten. Cuypers zou naar verluidt al zijn statistieken opvragen en steevast naar feedback hengelen na elke wedstrijd. Dat bevestigt ook Steven Defour, assistent-coach van KV Mechelen. “In mijn carrière heb ik zelden zo’n professionele houding gezien”, klinkt het bij Defour. “Hij wil alles weten over zijn wedstrijden.” Als Cuypers dergelijke goede prestaties blijft neerzetten, zal hij zijn professionele werkethiek hopelijk kunnen meebrengen naar een nog betere ploeg!

Volg de Jupiler Pro League, inclusief de wedstrijd tussen Anderlecht en KV Kortrijk op zondag om 13u30, het hele seizoen lang dankzij de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus Pickx biedt een nieuwe ‘interactieve’ modus aan via zijn app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze nieuwe functie kan je de ploegopstellingen ontdekken, wedstrijdstatistieken analyseren of zelfs de geschiedenis van de afgelopen wedstrijden vinden met slechts één klik. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven door het digitale wiel aan de rechterkant van het scherm te gebruiken. Ervaar de prestaties van je favoriete team als nergens anders!