The Polar Express: de eerste film die volledig in motion capture is opgenomen

Kids |

We komen alsmaar dichter bij december en de magie van Kerstmis wordt langzaam voelbaar. Tijd dus om op dé kersttrein bij uitstek te stappen. ‘The Polar Express’ uit 2004 is niet alleen een prachtige, maar ook een primeur op vlak van filmtechniek. Proximus Pickx legt uit wat de film zo realistisch maakt.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Sinds de release in 2004 is 'The Polar Express' een kerstklassieker geworden, ideaal om lekker onder een dekentje te kruipen met een warme chocolademelk. De animatiefilm, geregisseerd door Robert Zemeckis, vertelt het verhaal van een kleine jongen die zijn geloof in de kerstman begint te verliezen. Zijn avontuur begint in de nacht van 24 december wanneer hij aan boord gaat van een mysterieuze trein met de Noordpool als eindbestemming. Op zijn reis ontmoet de jongen onvergetelijke mensen die zijn kijk op Kerstmis voor altijd kunnen veranderen.

Nog maar 17 jaar geleden schreef dit sprookje filmgeschiedenis. Vóór James Camerons 'Avatar' en 'Planet of the Apes' met Andy Serkis was 'The Polar Express' de eerste animatiefilm die volledig in motion capture werd opgenomen. De techniek was een echte doorbraak in de filmtechnologie. Motion capture brengt bewegingen en emoties van computergegenereerde of geanimeerde personages tot leven aan de hand van de gebaren en gezichtsuitdrukkingen van een echte acteur. Sindsdien is de techniek gebruikt in vele 3D-animatiefilms, tekenfilms, speelfilms en videospelletjes om zeer realistische scènes in het verhaal te brengen.

Een lange voorgeschiedenis

Voor ‘The Polar Express’ werd motion picture al uitgetest in films als ‘Lord of the Rings’ met Gollum of in ‘Star Wars’, maar nooit voor een hele film. In feite dateert de techniek al van 1915, in de begindagen van de cinema. De maker van 'Betty Boop' en 'Popeye', Max Fleischer, was de bedenker van het idee. Hij vond rotoscoping uit, waarbij een acteur werd gefilmd terwijl hij bewoog en zijn beweging werd geprojecteerd op een transparant vlak en beeldje voor beeldje met de hand werd overgetrokken.

Pas in de jaren zestig verscheen de eerste machine, de Animac, de voorloper van de motion capture. De realtime bewegingen van acteurs werden eerst opgenomen met behulp van analoge schakelingen en een kathodestraalbuis, waarmee gelijktijdig de bewegingen van een mens konden worden vastgelegd en een driedimensionale animatiefiguur kon worden bekeken die de gebaren reproduceerde. Tegenwoordig wordt motion capture gerealiseerd met behulp van een combinatie van geavanceerde camera's, lichaamssensoren en diverse software-instrumenten om zeer realistische bewegingen en gezichtsuitdrukkingen te creëren voor personages in animatiefilms en videospelletjes.

Dankzij deze technologie kan acteur Tom Hanks maar liefst vijf rollen spelen: het jongetje (zonder naam), de vader van het kind, de treinconducteur, Scrooge en de kerstman. Na samengewerkt te hebben aan succesvolle films als 'Forest Gump' en 'Cast Away', leek het de regisseur van 'Back to the Future' logisch om de Amerikaanse ster uit te dagen voor dit grote project. In die tijd waren de sensoren nog niet geperfectioneerd, zodat Hanks zijn acteerwerk moest overdrijven. Tegenwoordig zijn ze gevoeliger en kunnen ze elke beweging opnemen. Het moeilijkste om realistisch te maken, waren de haarbewegingen. Ze konden natuurlijk niet op elke haarlok een sensor plaatsen. Maar het resultaat ziet er uiteindelijk wel super goed uit.

Ontdek ‘The Polar Express’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top