Nieuw in VOD-catalogus: Amerikaans magazine vertelt Franse verhalen in 'The French Dispatch'

Films |

Nu de nieuwste film van auteurregisseur Wes Anderson in de zalen te zien is, is het voor elke fan duidelijk dat dit visueel zijn meest ambitieuze project is tot nu toe. Talloze mobiele decors, miniaturen en nagebouwde sets vol authentieke en voorzichtig gearrangeerde Franse prullaria kleuren de film. En omdat de film bestaat uit verschillende verhalen die schijnbaar niets met elkaar te maken hebben, was er des te meer werk aan de verschillende settings. Bij Proximus Pickx kan je de film vanaf nu in de VOD-catalogus bekijken.

Door Pickx

Deel dit nieuws

The French Dispatch’ vertelt drie verhalen uit een New Yorker-achtig tijdschrift dat indrukken uit Frankrijk naar het Amerikaanse Kansas brengt. De locatie voor al die verhalen is het fictieve en uitstekend genoemde Ennui-sur-Blasé, waar de redactie van het magazine gevestigd is. Het stadje komt tot leven dankzij miniaturen, schilderijen en andere filmtrucjes die Wes Anderson uit films van de jaren 50 en 60 haalde, maar er was ook een echt dorp nodig, liefst met een ideale plek om sets te bouwen.

De regisseur, zijn vaste setbouwer Adam Stockhausen en het creatieve team achter de film gingen via Google Earth op zoek naar de juiste plek om om te toveren tot Ennui-sur-Blasé. Ze stootten op Angoulême, dat een ideale combinatie had van oude architectuur, stenen bruggen, kronkelende kasseistraatjes en een oude viltfabriek waar Stockhausen alle complexe sets kon bouwen die hij wilde.

Wie naar ‘The French Dispatch’ kijkt, kan het niet missen: de camera beweegt vlotjes tussen sets alsof het kamers zonder muren waren. Midden in een scène verschuiven decors achter de acteurs alsof ze eigenlijk in het theater staan. En het spel met licht en kleur mag niet aan het toeval overgelaten worden. Daarom was de fabriek de geknipte speeltuin voor Stockhausen, die eerder al met Anderson werkte aan films als ‘Moonrise Kingdom’, ‘The Grand Budapest Hotel’ en ‘Isle of Dogs’. De nieuwe film telde maar liefst 130 sets, dus het was maar goed dat hij en Anderson elkaar intussen al erg goed begrepen.

Jongleren

De meest indrukwekkende sets in de viltfabriek, die werd opgedeeld volgens de verschillende verhalen in de film, waren de redactie van het magazine die deels gebaseerd was op een lokale redactie van Associated Press in Parijs, de gevangenis uit ‘The Concrete Masterpiece’ die geïnspireerd was door Orson Welles’ film ‘The Trial’ en het geel getinte café Le Sans Blague dat rechtstreeks uit een Franse film uit de jaren 60 lijkt te komen.

De uitdaging bestond er dan nog uit om al die sets tegelijk te jongleren. Elke set moest op een andere manier opgesteld worden en had een andere visuele stijl, die dan weer op andere manieren belicht en gefilmd moest worden. “De uitdaging lag in hoeveel dingen we tegelijk moesten doen”, zei Stockhausen in een interview met The Hollywood Reporter. “Het was telkens een sprint om van de ene set naar de andere over te gaan.”

Het resultaat is een film waarin Wes Anderson en zijn creatieve team op visueel vlak alles uit de kast halen en tonen wat het uiterste is van hun kunnen. Toen ‘The Grand Budapest Hotel’ in de zalen kwam, werd gezegd dat Wes Anderson zijn meest visueel indrukwekkende film tot dan toe had gemaakt, maar ‘The French Dispatch’ doet daar nog een schepje bovenop. Dat doet fans nu al uitkijken naar wat de eigenzinnige regisseur voor zijn volgende film uit zijn hoed tovert.

Lees hier meer over de indrukwekkende cast van 'The French Dispatch'.

Wil je meer Wes Anderson? Ontdek zijn vorige films, zoals 'The Grand Budapest Hotel', 'Isle of Dogs' en 'The Life Aquatic with Steve Zissou' op Disney+, nu beschikbaar via de tv-opties 'All Stars' en 'All Stars & Sports' van Proximus Pickx. Meer info over onze tv-opties vind je hier terug.

‘The French Dispatch’ is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top