Mythische vieringen: Hidetoshi Wakui waant zich op de bowlingbaan na goal

Voetbal |

Cristiano Ronaldo briest ‘Siiii’, Kylian Mbappe kruist de armen en Antoine Griezmann danst wel eens een Fortnite-dansje als hij de netten doet trillen. Toch zijn deze vieringen verre van origineel. Daarvoor moeten we naar Estland, naar Nõmme Kalju FC, waar Hidetoshi Wakui in 2014 demonstreerde dat er ook out-of-the-box mag gedacht worden bij voetbalvieringen.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Iedereen kent de standaardformule van een voetbalviering wel: nadat een bal in doel verdwijnt, loopt een scorende speler richting de juichende fans waar ook zijn ploegmakkers hem in de armen vallen. Sommige spelers houden niet van dat cliché en bedenken een eigen manier om het feest in te zetten. Denk maar aan Cristiano Ronaldo, Kylian Mbappé of Antoine Griezmann.

Maar ook Hidetoshi Wakui hoort in dat rijtje thuis. Deze voormalige Japanse profvoetballer speelde in 2014 voor het Estse Nomme Kalju FC als centrale middenvelder en maakte daar naam met snedige passes en opvallende vieringen... Wellicht had Hidetoshi Wakui al een hele resem voorbeelden gezien die hij maar niets vond. De inmiddels 38-jarige man speelde in zijn carrière immers voor clubs in Brazilië, Japan, Singapore, Slovenië, Oostenrijk, Slowakije, Tsjechië, Wit-Rusland, Estland en Finland. Het is ons niet bekend of hij in elk van deze landen ook originele vieringen heeft uitgeprobeerd, maar toch springt de viering in Estland er wat ons betreft tussenuit.

Geen mooie goal, wel mooie viering

Die werd gedaan tijdens de wedstrijd Nõmme Kalju FC - FC Flora in de Estse Premium Liiga-voetbalcompetitie. De spelers van deze twee Estse clubs lusten elkaar rauw en kunnen elkaars bloed wel drinken. Als er tijdens een onderling duel een doelpunt valt, wordt er maar al te graag extra tijd vrijgemaakt om de dominantie extra in de verf te zetten, net zoals bij de 1-0 van Wakui in minuut 21.

De Japanse middenvelder stond toen in de baklijn van FC Flora geposteerd waar hij een voorzet in het doel van FC Flora’s frommelde. De goal mag dan wel geen beauty zijn, toch wou Wakui er nog iets moois van maken. Hij greep de bal, liet de verweesde doelman voor dood achter en haastte zich naar de zijlijn waar een groepje gierende ploeggenoten op hem stonden te wachten.

Bowlingspelletje

Wakui hield de bal in zijn armen en stond enkele meters van het groepje vandaan. Hij begon te trappelen met zijn benen alsof hij een aanloop ging nemen en liet de bal onderarms, over de grond, rollen richting zijn Etste teammakkers die stokstijf samengetroept stonden. Toen de bal het groepje raakte, vielen die vervolgens ostentatief neer. Het hele tafereel leek op een bowlingspelletje.

Het toneelstuk kon op heel wat bijval rekenen in het stadion. Toch was het niet genoeg om de tegenstander uit het lood te slaan.  FC Flora maakte nog gelijk en hierdoor werden de punten in de strijd gedeeld. We zijn benieuwd of Hidetoshi Wakui daar om maalt. Hij had immers gescoord en de harten van het publiek veroverd. En dat is natuurlijk ook heel wat waard.

Fan van onze serie? Ontdek het verhaal van Paul Merson die mits een viering de spot dreef met zijn eigen drankverslaving.


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top