Eddy Planckaert vergelijkt zijn leven met een koers in 'Het huis'

Films |

Het nieuwe seizoen van ‘Het huis’, het programma waarin maker Eric Goens een gast 24 uur lang in zijn rustige villa ontvangt om diepe gesprekken te voeren, is gisteren afgetrapt. En de eerste gast was meteen iemand die heel wat te vertellen had, niemand minder dan Eddy Planckaert, hoofd van de sympathieke familie Planckaert.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Sympathiek was meteen het sleutelwoord van de aflevering. De patriarch van de Planckaert-clan lachte volop met de verrassingen die Eric Goens voor hem in petto had. Die verrassingen begonnen al vroeg in de aflevering. Zodra Eddy bij zijn woning in het Luxemburgse Lesterny werd opgehaald, zette Eric de toon. “Eddy Planckaert, de succesvolle zakenman. Dan toch”, plaagde hij, verwijzend naar het faillissement van Eddy in het jaar 2000. De kasteelheer kan er tegenwoordig hartelijk om lachen.

De eerste grote verrassing kwam kort voor het duo aankwam bij het huis. Dat ligt namelijk bovenaan een steile kasseiheuvel, en Eddy zou geen Planckaert zijn als hij die niet op zou fietsen. Gehuld in de groene trui die hij in 1988 won in de Ronde van Frankrijk, op een mountainbike en gevolgd door het VW-busje van Goens dat voor de gelegenheid als volgwagen was uitgerust, toonde Eddy dat hij het fietsen nog niet verleerd is.

Na een reünie met de kassei van Parijs-Roubaix 1990 (die hij door schoonzoon Christopher bijna verloor) ging het verder over de roemrijke wielercarrière die het hele leven van Eddy kleurde. En dan komt tussen het gelach heen ook de tragiek even de kop opsteken, want zoals Eddy verteld, waren die wielercarrière en dat leven er misschien nooit geweest.

Voorop rijden

Toen Eddy 5 jaar oud was, reed hij met zijn ouders en zijn zus terug van een koers die zijn broer had gereden. Kort nadat ze het buurmeisje thuis afzetten, gebeurde een zeer ernstig ongeval. “Ik zat normaal altijd vooraan op de schoot van mijn moeder, maar omdat dat meisje mee was, gingen we samen op de achterbank zitten. Gelukkig hadden we weinig tijd en ben ik daar gebleven.” Dan gebeurde de frontale klap met een andere wagen. “Zo’n patat”, zegt Eddy. “Mijn moeder wilde uitstappen, maar haar heup was gebroken en ze viel. Papa moest helpen. Maar hij zat helemaal ingedrukt met zijn borst op het stuur. Allemaal bloed.” De oersterke vader van Eddy belandde een jaar lang in het ziekenhuis, waar hij uiteindelijk overleed op 47-jarige leeftijd. “Ik heb nooit een goed gesprek kunnen hebben met hem.”

Ook nadien zou het niet allemaal rozengeur en maneschijn zijn. Eddy pikte uiteindelijk de draad weer op en werd succesvol in zijn sport, maar zoals we intussen weten zouden de jaren na zijn sportcarrière nog heel wat naars in petto hebben. Maar de goedlachse coureur houdt er altijd de moed in en schopte het intussen tot kasteelheer. Hij omschrijft het zelf met – hoe kan het ook anders – een koersmetafoor. “Ik ben gelost, ik heb ver achter gezeten, maar ik ben teruggekeerd in het peloton. Ik heb mijn bevoorrading gepakt, ik heb gedemarreerd en ben uiteindelijk zelfs voorop gaan rijden.”

Een manier waarop hij op op ging rijden, is bij het leren kennen van Christa, zijn rots in de branding. “Ik moest als 15-jarige concurreren met mannen van 18 jaar met leren jassen om Christa te veroveren. Ik heb haar ten dans gevraagd en nooit meer losgelaten. ‘Droom niet meer’, zong ik naar die gasten. Ze was van mij."

In de volgende afleveringen ontvangt Eric Goens nog Marco Borsato, Kevin Janssens, Wendy Van Wanten, Conner Rousseau, Mathias Coppens, Aster Nzeyimana en Ingeborg Sergeant.

Bekijk ‘Het huis’ op dinsdag om 20u40 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top