Hoe kan Club Brugge Phil Foden (Man City) afstoppen?

UEFA Champions League |

Komende woensdag reist Club Brugge af naar Manchester, daar zullen Noa Lang, Charles De Ketelaere, Hans Vanaken en Simon Mignolet het opnemen tegen de sterren van Manchester City. Eén van de sterren is Phil Foden. Dit jonge beloftevolle Engelse talent wordt op handen gedragen door zijn coach en de Britse natie. Maar is hij ook af te stoppen?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Phil Foden is geboren en getogen in Manchester. Hij speelt sinds jongs af aan bij de Citizens en vervoegde de jeugdacademie van de Britse club in 2016. Niet veel later nam zijn coach, Pep Guardiola, hem op in de A-kern en dat om wel heel goede redenen.

Volgens de staff van Manchester City beschikt Foden over zoveel voetballende kwaliteiten dat hij op meerdere posities kan ingezet worden en dat is interessant voor een ploeg die continu in evolutie is. Foden begon zijn carrière als winger die het verdedigers moeilijk maakte met zijn snelheid en gespleten voorzetten, maar groeide langzamerhand uit tot volleerde middenvelder die met geweldige passes strooit naar de spitsen voor hem.

Op het middenveld kan hij, dankzij zijn uitmuntende techniek, de bal bijhouden en wachten tot ploeggenoten aansluiten. Als hij toch wordt uitgedaagd, tovert Foden nog een andere truc uit zijn hoed: de dribbel. Want ook met passeerbewegingen heeft hij al meerdere opponenten verschalkt. Volgens Pep Guardiola is de eerste baltoets in zo’n situaties van uitzonderlijk groot belang en die is Phil Foden altijd perfect.

Omdat Foden technisch danig begaafd is, durft Guardiola de speler ook inzetten als spits, tenminste als valse spits. De Spaanse coach probeerde dit eerder uit met Kevin De Bruyne, maar ziet in Phil Foden een veel wendbaardere speler die verdedigers sneller meetrekt waardoor KDB meer ruimte krijgt voor een schot of een splijtende pass. Reken daarbij een krachtig schot en je weet dat je met Phil Foden in de spits altijd gevaar loopt.

Fodens Zwakheden

Toch kan Club zich wapenen tegen Engelands nieuwste chouchou. Foden is namelijk niet perfect en zijn spel bevat ook enkele zwakheden. Allereerst kunnen we niet om Fodens lengte heen. De speler meet 1,71 meter en dat weerhoudt hem ervan duels te winnen tegen grote sterke verdedigers zoals de Brugse verdediger N’Soki die 1,84 meter meet. Brandon Mechele meet 1,90 meter en Jack Hendry zelfs 1,92 meter. Als zij de fysieke duels met Foden aangaan, zouden ze in staat moeten zijn de jonge Brit te verschalken. Ook kopduels zijn door Fodens lengte niet zijn sterkste punt.

Ondanks zijn enorme bijdrage aan het spel van Manchester City, telt Foden nog maar 21 lentes en dat kan hij soms niet wegsteken. Op cruciale momenten in de voorbijgaande seizoenen maakte Foden immers al eens de foute keuze en als dit ook gebeurd in de wedstrijd tegen Club, kan blauw-zwart het momentum nemen. Het wordt dus zaak om de druk op Foden hoog te houden en maximaal te profiteren van zijn onervarenheid.

Tot slot vermelden we nog de linkervoet van Foden. Die is in theorie oppermachtig maar heeft ook een valkuil. Foden zoekt immers graag zijn linkervoet op en daar kunnen verdedigers op anticiperen. Als ze zijn linkerkant afdekken, wordt Foden verplicht om zijn mindere rechtervoet te gebruiken en als daar een fouten uit volgen heeft Club plots een extra wapen in huis. Want door het voortdurend afdekken van Fodens linkervoet, haal je deze jonge spelmaker misschien volledig uit de wedstrijd.

Volg de vierde speeldag van de Champions League integraal op de Pickx+ Sports-zenders, beschikbaar in de tv-optie All Sports van Proximus. 

Zoals al enkele jaren het geval is, hoef je ook dit seizoen geen enkel hoogtepunt uit de verschillende matchen te missen dankzij de Multi Live Champions League, met deskundige toelichting van de vertrouwde presentatoren en analytici.

Pronostikeer eveneens op de matchuitslagen met Pickx Prono.

Proximus Pickx biedt een nieuwe ‘interactieve’ modus aan via zijn app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze nieuwe functie kan je de ploegopstellingen ontdekken, wedstrijdstatistieken analyseren of zelfs de geschiedenis van de afgelopen wedstrijden vinden met slechts één klik. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven door het digitale wiel aan de rechterkant van het scherm te gebruiken. Ervaar de prestaties van je favoriete team als nergens anders!

Het programma van speeldag 4 op dinsdag 4 november in de Champions League:
 • Malmö - Chelsea (exclusief vanaf 18u35 op Pickx+ Sports 2)
 • Bayern München - Benfica (exclusief vanaf 20u50 op Pickx+ Sports 2)
 • Wolfsburg - RB Salzburg (exclusief vanaf 20u50 op Pickx+ Sports 3)
 • Atalanta - Manchester United (exclusief vanaf 20u50 op Pickx+ Sports 3)
 • Dynamo Kiev - FC Barcelona (exclusief vanaf 20u50 op Pickx+ Sports 4)
 • Sevilla - Lille (exclusief vanaf 20u50 op Pickx+ Sports 5)
 • Juventus - Lille (exclusief vanaf 20u50 op Pickx+ Sports 6)
 • Villarreal - Young Boys Bern: (exclusief vanaf 20u50 op Pickx+ Sports 7)
 • UCL Multi Live vanaf 20u15 op Pickx+ Sports 1
Het programma van speeldag 4 op woensdag 5 november in de Champions League:
 • Real Madrid -  Shakhtar Donetsk (exclusief vanaf 18u35 op Pickx+ Sports 2)
 • Manchester City - Club Brugge (exclusief vanaf 20u50 op Pickx+ Sports 2)
 • AC Milan - FC Porto (exclusief vanaf 18u35 op Pickx+ Sports 3)
 • Liverpool FC - Atlético Madrid (exclusief vanaf 20u50 op Pickx+ Sports 3)
 • RB Leipzig - Paris Saint-Germain (exclusief vanaf 20u50 op Pickx+ Sports 4)
 • Sporting CP - Besiktas (exclusief vanaf 20u50 op Pickx+ Sports 5)
 • Sheriff Tiraspol - Inter Milaan (exclusief vanaf 20u50 op Pickx+ Sports 7)
 • UCL Multi Live vanaf 20u15 op Pickx+ Sports 1Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top