“Oef, eindelijk”, zullen velen denken die begaan zijn met FC Barcelona. De Catalanen gaven gisteren dan toch Ronald Koeman zijn C4. De kroniek van een aangekondigde echtscheiding. Maar wie moet of kan de Nederlander straks opvolgen? Is de tijd dan nu rijp voor oud-speler Xavi?

De clubleiding van FC Barcelona besloot woensdagavond na de pijnlijke 1-0-nederlaag tegen Rayo Vallecano een einde te maken aan de lijdensweg van Koeman. De 58-jarige Nederlander was iets meer dan een jaar trainer van de Catalanen, maar stond al het hele seizoen onder druk door teleurstellende resultaten. Koeman, die dacht zijn droomjob te hebben gepakt bij Barcelona, beleefde een ware nachtmerrie bij de club waar hij als speler furore maakte. 

Met het vertrek van Koeman is het speculeren over zijn opvolger een nieuwe fase ingegaan. Wie moet er Barcelona uit het moeras trekken waar de Catalanen in verzeild zijn geraakt? 

Xavi op nummer 1

Clubicoon Xavi Hernandez zou de gedoodverfde opvolger zijn om Koeman op te volgen als hoofdtrainer van FC Barcelona. Xavi was de laatste jaren al vaker in beeld als hoofdtrainer van Barcelona. Xavi, die met ‘zijn’ club 25 prijzen pakte waaronder vier keer de Champions League, wilde echter niet tussentijds instappen. Ook zijn gebrek aan ervaring enkele jaren geleden noopte Xavi ertoe zijn overstap naar Barcelona wat uit te stellen. 

Maar deze maand was er plots andere taal te horen vanuit het Xavi-kamp. "Ik weet niet wat mijn toekomst me zal brengen, maar ik sta overal voor open", zei de 41-jarige Catalaan bij de Spaanse televisiezender TVE. Xavi verlengde zijn contract bij het Qatarese Al Sadd, waar hij intussen al heel wat prijzen pakten, in mei nog tot medio 2023. Hierdoor zal Barcelona een afkoopsom moeten betalen. Of de Catalanen hiervoor geld hebben, is maar zeer de vraag. 

Xavi zou volgens de Spaanse media al weken aan het onderhandelen zijn met Barcelona. Vooral met voorzitter Joan Laporta vonden er al veel gesprekken plaats. De twee zouden, mede dankzij hun verleden, het goed met elkaar kunnen vinden. 

Alternatieven

Indien het Barcelona opnieuw niet lukt om Xavi aan te trekken, heeft voorzitter Laporta dan nog alternatieven? De goedkoopste optie zou het doorschuiven van Sergi Barjuan zijn, die momenteel Barcelona B coacht. Hij wordt nadrukkelijk genoemd als tussenpaus. Maar mogelijk zit Barjuan langer op de bank in Camp Nou, al dan niet uit noodzaak vanwege de financiële beperkingen.

Daarnaast zijn er nog reeds namen gevallen, zoals die van Erik Ten Hag (momenteel coach van Ajax), Marcello Gallardo (coach bij River Plate) en Belgisch bondscoach Roberto Martinez. Dit drietal staat echter net als Xavi onder contract, wat het financieel weer lastiger maakt voor Barcelona. 

Wil de Blaugrana kijken naar een transfervrije optie, dan zijn Joachim Löw, oud-bondscoach van Duitsland, en de Italianen Antonio Conte en Andrea Pirlo opties.

Volg het seizoen in La Liga dankzij de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.