De Rode Duivels en de Red Flames zijn beide in de running voor het WK en de maand november zal extra spannend worden. Elke ploeg speelt namelijk twee belangrijke wedstrijden om zich te kunnen kwalificeren voor de eindfase van het wereldkampioenschap.

De beslissende weken zullen voor België starten op 13 november. De Rode Duivels kunnen zich die dag, na het epos in Brazilië en Rusland, voor de derde opeenvolgende keer kwalificeren voor de Wereldbeker. Om in november 2022 verzekerd te zijn van een plaats in Qatar, moeten Roberto Martinez en zijn team Estland verslaan in het Koning Boudewijnstadion. In het ergste geval, wat niemand zich kan voorstellen, zou er drie dagen later nog een rematch kunnen plaatsvinden in Wales. Maar als je de geschiedenis tussen de twee naties kent, is het beter om de klus meteen te klaren.

De Rode Duivels willen ongeslagen blijven

Vooral omdat ons nationale team momenteel nog ongeslagen is in de kwalificatiewedstrijden. Kevin De Bruyne en zijn ploegmaten hebben vijf van hun zes wedstrijden gewonnen en één gelijkgespeeld. Alleen Tsjechië is er tot nu toe in geslaagd de Rode Duivels te doen beven. Het doelsaldo van de Belgen is ook grotendeels in hun voordeel, met 21 gescoorde doelpunten en slechts vier tegendoelpunten.

Ondanks de teleurstelling in oktober in de UEFA Nations League, zou België geen problemen moeten hebben tegen een van de kleintjes in hun groep, Estland. Begin september versloegen de Duivels hen namelijk al op eigen bodem met 2-5. Wales, dat de Belgen in maart ook al met 3-1 versloegen, staat momenteel vijf punten verwijderd van de eerste plaats. Alles lijkt dus in ons voordeel te spelen.

Red Flames mikken op play-offs

De Red Flames bevinden zich in een andere positie in de kwalificatiefase voor het WK van 2023. Eind oktober werden ze in Noorwegen met 4-0 verslagen en zagen ze hoe de Scandinaviërs de eerste plaats in de groep innamen. Erger nog, Polen schoof ook op naar de tweede plaats en degradeerde België naar de derde plaats, respectievelijk drie en één punt achter hun directe rivalen. Zoals het er nu voorstaat, zullen de Belgen in oktober 2022 dus niet eens de play-offs halen.

Maar gelukkig is er nog een lange weg te gaan. Er zijn nog zes wedstrijden en achttien punten te pakken in dit onderdeel van de strijd. De troepen van Ives Serneels hebben vanaf het begin bewezen dat ze tot zeer goed voetbal in staat zijn, met name door Albanië en Kosovo thuis met een 7-0 score te verslaan. De eerste wedstrijd tegen Armenië op 25 november moet de Belgen de kans geven om hun vertrouwen terug te winnen. Vijf dagen later reist Polen, de moeilijkste tegenstander voor de tweede plaats, af naar België. Na een gelijkspel medio september, zullen de Red Flames voor deze beslissende ontmoeting het onderste uit de kan moeten halen.

Goede periode voor U21

Voor de Belgische beloftenploeg lijkt dan weer een goede periode te zijn aangebroken. De U21-talenten van coach Jacky Mathijssen hebben een twaalf op twaalf behaald in de EK-kwalificatiecampagne en prijken mooi op kop in hun groep I. Recent legden de jonge Duivels nog Denemarken over de knie, hun voornaamste concurrent. Dankzij deze overwinning lijken de Belgen zich te mogen opmaken op een nieuw Europees avontuur, en dat na vier jaar afwezigheid. De Belgische U21 nemen het in november nog op tegen Turkije en Schotland, de nummers drie en vier in groep I. Ondanks hun koppositie mogen de jonge Belgen echter niet op hun lauweren rusten. Vier jaar geleden werden ze immers uit het toernooi geknikkerd en dat op de allerlaatste dag...

Meer dan ooit hebben onze nationale teams jou nodig! Al deze wedstrijden zullen te volgen zijn op Proximus Pickx, maar je kan onze Belgische nationale ploegen ook vanuit het stadion steunen door je tickets op voorhand te kopen op de website van de Koninklijke Belgische Voetbalbond.

Het wedstrijdschema van de Rode Duivels:

Zaterdag 13 november:

  • België - Estland (20u45) in het Koning Boudewijnstadion in Brussel

Dinsdag 16 november:

  • Wales - België (20u45)

Het wedstrijdschema van de Red Flames:

Donderdag 25 november:

  • België - Armenië (20u00) in het Den Dreef stadion in Leuven

Dinsdag 30 november:

  • België - Polen (20u30) in het Den Dreef stadion in Leuven