'Fresh Screens' vertelt je alles over ‘Les Intranquilles’: een film waarin mentale gezondheid een hoofdrol speelt

Films |

Elke week passeert het meest recente filmnieuws de revue in ‘Fresh Screens’ op Pickx+. Deze week werd ‘Les Intranquilles’ besproken, een film die samen met Proximus werd geproduceerd en het verhaal vertelt van een gezin waarvan de vader lijdt aan een psychische stoornis. Maar waarom moet je dit aangrijpende drama nu gezien hebben? Proxmus Pickx licht een tipje van de sluier op.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Franse regisseur Joachim Lafosse vertelt in zijn negende langspeelfilm het verhaal van een Franse mannelijke schilder (Damien Bonnard) die lijdt een bipolaire stoornis. Gelukkig krijgt die voldoende steun van zijn vrouw (Leïla Bekhti), maar toch weegt de ziekte op het gezin. Hun zoontje moet immers afgeschermd worden van de uitspattingen van de vader. 

‘Les Intranquilles' (2021) was lang in de running om de Palme d’Or op het filmfestival van Cannes te winnen maar die prijs ging uiteindelijk naar het Franse ‘Titane’ (2021) van Julia Ducournau. Omdat de film heel wat indruk maakte, sprak het ‘Fresh Screens’-team met de acteurs en regisseurs van de film in de hoop iets meer te weten te komen over de film en over het maakproces.

We komen te weten dat hoofdrolspeler Damien Bonnard ten rade ging bij patiënten en experts om uit te zoeken over hoe een bipolaire stoornis nu eigenlijk aanvoelt en wat de kenmerken ervan zijn. Eén van de experts, een psycholoog, nam zelfs het script onder de loep om na te gaan of er niet te veel van de realiteit werd afgeweken.

Dit was niet het geval en daar is een goede reden voor. De film vertelt het verhaal dat regisseur Joachim Lafosse zelf meemaakte. Lafosse groeide op in een gezin waarvan de ouders kampten met psychische problemen en moest aan de lijve ondervinden wat dat met een mens kon doen. Toch is de film geen kommer en kwel. Integendeel, Lafosse vertelt met ‘The Restless' een positief relaas en bewijst niemand schrik moet hebben voor psychische aandoeningen.

Net om die reden koos de cast ervoor om hun eigen voornamen te gebruiken in de film. Volgens de Franse actrice Leïla Bekhti, die vrouwlief ‘Leila’ speelt in de film, gebeurde dit instinctief en spontaan. Bekhti stelt dat het gebruik van hun eigen namen een extra dimensie gaf tijdens het maken van de film. Regisseur Lafosse gaf de acteurs bovendien een hoop vrijheid, zonder daarbij het doel uit het oog te verliezen.

Meer weten over 'Les Intranquilles' en ander filmnieuws? Stem dan aanstaande donderdag om 19u af op Pickx+ voor de nieuwste aflevering van 'Fresh Screens' op Pickx+ (zender 13). Woon je in Brussel en heb je een Nederlandstalig tv-pakket? Dan kan je Pickx+ terugvinden op zender 263. Ontdek het volledig Pickx+-aanbod via de tv-optie ‘All Stars’.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top