Waarom Matteo Simoni zich zijn acteerdebuut wellicht niet meer herinnert

Anno 2021 behoort Matteo Simoni tot het kruim van de Vlaamse acteursgilde, maar wellicht zullen weinig fans – laat staan Simoni zelf – zich het acteerdebuut van hun idool herinneren. De Limburgse posterboy debuteerde immers in 1989 in 'Boerenpsalm' van Roland Verhavert, een verfilming van het gelijknamige boek van Felix Timmermans. Simoni schitterde toen in de rol van pasgeboren baby.

Simoni was amper één jaar jong toen hij zijn acteerdebuut maakte op het witte doek in 'Boerenpsalm', de legendarische film van Roland Verhavert over het tragische leven van boer Wortel in een klein dorp in het vooroorlogse Vlaanderen. Wortel worstelt met zijn geloof wanneer zijn geliefden de ene na de andere rampspoed overkomt, ook al verzekert de dorpspastoor hem ervan dat het allemaal deel uitmaakt van Gods plan.

Naast Simoni maakten toen ook onder anderen wijlen Bert André, Erik Goossens, Ronny Waterschoot en Jan Van Dyke deel uit van de cast van 'Boerenpsalm'.

De krant De Morgen omschreef de verfilming van Felix Timmermans' bekende roman als "somber, krachtig en synthetisch in beeld gebracht met een berekende vorm van theatraliteit die warempel herinnert aan bepaalde heimatfilms van Fassbinder". "Ondanks het samenbrengen van alle bestaande nootlotclichés is de prent een overtuigend mengsel geworden van dramatiek, humor en ernst", klonk het nog.

"Pionier van de Vlaamse film"

'Boerenpsalm' was de laatste langspeelfilm van Verhavert, die zijn strepen als regisseur had verdiend met 'Het Afscheid' (1966) en 'De Loteling' (1973). In 2012 werd Verhavert als "peetvader van de Vlaamse film" de laureaat van de Prijs van Verdienste op het Festival van de Sociale Film in Antwerpen. Verhavert stierf in 2014 op 87-jarige leeftijd na een hartaanval. 

Als reactie op zijn dood roemde toenmalig Vlaams minister-president Geert Bourgeois Verhavert als "een pionier van de Vlaamse film". "Met de verfilming van Vlaamse klassiekers wist hij honderdduizenden Vlamingen te bereiken", zei Bourgeois. "Hij tilde het medium film in Vlaanderen ontegensprekelijk tot een hoger niveau en is daarmee een voorganger van de huidige succesvolle generatie Vlaamse filmmakers."

Wat Simoni betreft: twee decennia na zijn acteerdebuut als boreling studeerde hij af aan het Herman Teirlinck-instituut (richting acteren). Hij timmerde eind jaren 2000 aan zijn acteercarrière met bijrolletjes in de Ketnet-serie '16+' en VTM-reeksen als 'Spoed', 'Sara' en 'LouisLouise'. Zijn echte doorbraak als acteur op het witte doek kwam er in 2013 met zijn hoofdrol van Rocco Granata in de biopic 'Marina' van Stijn Coninx.

'Marina' is beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!

Films

Bekijk alles
Top