Nieuw in de cinema: de mijmeringen van een componist in ‘Lui’

De Frans-Belgische film ‘Lui’, over een componist die zich terugtrekt om nieuw werk te maken en zo zijn hele leven opnieuw evalueert, is nieuw in de cinemazalen. De film is mee ondersteund door Proximus. Wij maken je alvast warm voor de nieuwe, psychologische en introspectieve prent.

In ‘Lui’ zien we acteur/regisseur/scenarist Guillaume Canet (‘Jeux d’Enfants’, ‘Blood Ties’) als een naamloze componist die worstelt met writer’s block. Hij laat zijn vrouw en kind achter en trekt zich terug op een klein eiland in Bretagne, waar hij in een bouwvallig huis zijn intrek neemt. Hij wil proberen om nieuwe muziek te schrijven aan de piano in het huis, maar die is volledig ontstemd, en dus kan hij er voorlopig niets mee aanvangen.

Terwijl de componist in zijn eentje in het huis ronddwaalt en probeert om de huisbazen ervan te overtuigen om de piano te repareren, ziet hij “bezoekers” die hem maar niet met rust laten. Zijn vrouw, zijn maitresse, zijn beste vriend, zijn ouders en zijn dokter, allemaal spoken ze in zijn hoofd en in het huis rond. En het wordt voor de componist duidelijk dat zijn onvermogen om noten neer te pennen te maken heeft met meer dan alleen zijn muziek. De oude piano staat symbool voor zijn leven. Wil hij de rest op orde krijgen, moet hij eerst de piano stemmen.

Dat horen we ook in de soundtrack van de film, geschreven door Alexandre Desplat. De ontstemde piano is hoorbaar in de muziek wanneer de componist worstelt met zichzelf en zijn ongenodigde kwelgeesten, maar wanneer hij zijn leven weer op de rails krijgt en in het reine komt met zichzelf, horen we een perfect gestemde piano.

Canet, die de film zowel schreef als regisseerde, speelt dus ook nog eens de hoofdrol in ‘Lui’. Virginie Efira (‘Benedetta’, ‘Adieu les cons’) speelt de rol van zijn achtergelaten vrouw, die hem komt kwellen wanneer hij aan zijn maitresse denkt, gespeeld door Laetitia Casta (‘Une île’, ‘Gainsbourg (vie héroïque)’). Daarnaast zien we Mathieu Kassovitz als de beste vriend, Nathalie Baye en Gilles Cohen als zijn ouders en Patrick Chesnais als de dokter.

Passend voor het intieme en persoonlijke verhaal, werd de film door een beperkte ploeg opgenomen. En passend voor een verhaal over isolement, gebeurde dat in september 2020, in volle coronacrisis. De film is zodoende een ode aan sociaal leven en het belang van menselijk contact.

'Lui' is vanaf nu te bekijken in heel wat Belgische cinemazalen. Binnenkort vind je deze coproductie ook in de Proximus VOD-catalogus. Waar vind je de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online via deze link!

Films

Bekijk alles
Top