'Mijn Rembrandt': suspens en drama in de kunstwereld

Films | In de docufilm 'Mijn Rembrandt' toont de Nederlandse regisseuse Ouke Hoogendijk de vele gezichten van de kunsthandel. Waar passie snel kan omslaan in gekte en het gevecht om een schilderij van Rembrandt tot spannende televisie kan leiden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wie de kunstwereld associeert met duffe, stijve bedoeningen zou wel eens raar kunnen opkijken van deze docufilm die de Nederlandse Ouke Hoogendijk in 2019 uitbracht. In ‘Mijn Rembrandt’ focust de documentairemaakster -die in 2014 al scoorde met de film en docuserie ‘Het Nieuwe Rijksmuseum’- op het werk van Rembrandt van Rijn. Een van de belangrijkste kunstschilders uit de Nederlandse, en wellicht zelfs Europese, cultuurgeschiedenis. In de loop van de zeventiende eeuw maakte hij meesterwerken als ‘De Nachtwacht’ (geschatte waarde: 500 miljoen euro) en tal van veelgeprezen zelfportretten. Zijn specialiteit: een spel van licht en schaduw -zoals Caravaggio dat introduceerde-, scherpe contrasten en intense, doorgaans donkere portretten.

Eeuwen later gelden de schilderwerken en etsen van Rembrandt als topstukken in elk museum of in de collectie van elke kunstverzamelaar. Het is in die wereld dat Ouke Hoogendijk haar camera loslaat. Ze spreekt met verscheidene belangrijke en puissant rijke kunsthandelaars die een Rembrandt in huis hebben hangen, zoals Eijk en Rose-Marie De Mol van Otterloo, de Amerikaan Thomas Kaplan en de Schotse hertog van Buccleuch, over hun passie voor de Nederlandse meester. En die gaat soms ver.

Intriges en bedrog

Maar echt spannend wordt het wanneer tijdens de opnames een ware kunstoorlog ontstaat tussen Frankrijk en Nederland, meer bepaald tussen het Louvre en het Rijksmuseum. Beide gerenommeerde musea vechten om twee Rembrandt-schilderijen die op de markt vrij komen. We ontdekken een spel van intriges, wantrouwen en bedrog. Want ja, dat is ook eigen aan de kunstwereld, waar ego’s spreken en geld de regels bepaalt. Het is de Franse baron Eric de Rothschild die de knuppel in het hoenderhok gooit door twee schilderijen te verkopen. Jan Six, een flamboyante, aristocratische kunstpaus uit Nederland komt onderweg ook in opspraak voor fraude. Feest!

Het maakt dat deze docufilm, die in 2019 in première ging op het IDFA (Internationaal Documentairefestival in Amsterdam), gelabeld wordt als een ‘art-thriller’. Een mozaïek van verhaallijnen, vaak met dramatische wendingen en badend in eenzelfde soort mysterieuze, donkere sfeer als de meesterwerken van Rembrandt zelf.

‘Mijn Rembrandt’ is zondag 24 oktober vanaf 22u05 te zien op Canvas, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil! 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top