Wil Antwerp het Belgische voetbal voor eeuwig veranderen?

Sport |

Antwerp heeft een verrassend voorstel gedaan: het wil dat de regel die het aantal zelf opgeleide spelers vastlegt aanvechten. Zou dat het einde kunnen betekenen van de jeugdopleiding en bijgevolg de toekomst van het Belgische voetbal?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wordt België nog eens de bakermat van een voetbalrevolutie? In de jaren negentig veranderde de voetbalwereld door toedoen van één man in Luik: Jean-Marc Bosman. De speler van RFC Luik was erin geslaagd om de clubs te laten inbinden. Het Bosman-arrest, afgedwongen voor het Europees Hof, schafte het transfersysteem af waardoor spelers na afloop van hun contract vrij konden gaan en staan waar ze willen. 

Anno 2021 zou Antwerpen wel eens de plaats kunnen zijn waar alles zal veranderen. Antwerp wil dat er een regel wordt afgeschaft die lokaal opgeleide spelers beschermt. Sinds 2009 zijn clubs die deelnemen aan Europese competities verplicht om acht zelf opgeleide spelers in een kern van 25 te hebben. Maar de Great Old vecht die regel nu aan bij het Europees Hof.

Belemmering van het vrij verkeer

Volgens de Antwerpse club vormt deze regel een belemmering voor het vrije verkeer van werknemers en is ze in strijd met de wetgeving omtrent vrije concurrentie. De regel houdt namelijk ook in dat clubs bepaalde spelers die buiten die regel vallen aan de kant moeten zetten. Dat is onaanvaardbare discriminatie, vindt Antwerp, dat in januari 2020 al naar het Belgisch Arbitragehof voor de Sport stapte tegen de verplichting. In juli vorig jaar oordeelde de rechtbank echter dat het verzoek van de club niet ontvankelijk was.

Antwerp ging daarom in beroep bij de Franstalige rechtbank van eerste aanleg te Brussel. Op 15 oktober oordeelde het Hof dat de regel het Europees Verdrag inzake vrij verkeer zou kunnen ondermijnen. De rechtbank heeft de zaak nu doorverwezen naar het Hof van Justitie van de Europese Unie, dat naar verwachting binnen 15 tot 18 maanden een uitspraak zal doen.

Geen jongerenopleiding meer?

Als Antwerp zijn zaak zou winnen, zou dat voor een ware aardverschuiving bij de clubs zorgen. Zonder beperking op buitenlandse spelers zouden de clubs geen reden hebben om zelf jongeren op te leiden, omdat zij de spelers vervolgens gewoon naar eigen goeddunken bij andere opleidingsclubs kunnen gaan plunderen. De reeds sterk geïnternationaliseerde grote clubs zullen daarom waarschijnlijk nog een stuk internationaler worden, en het zou wel eens erg moeilijk kunnen worden voor eigen jongeren om er dan door te breken.

Dat juist Antwerp deze stap zet, is helemaal niet verwonderlijk. Sinds de overname door Paul Gheysens is de ontwikkeling van de jeugd geen prioriteit meer voor de ploeg. In de huidige kern zitten twee jongeren van de eigen club: Robbe Quirynen en Bruny Nsimba. De eerste speelde mee in de eerste twee competitiewedstrijden van het seizoen maar is nu weer uit de kern verdwenen. De laatste heeft vorig jaar een paar wedstrijden meegespeeld. Van Antwerp kan niet echt gezegd worden dat het een grote opleidingsclub is, met spelers van 14 verschillende nationaliteiten (al vind je dat groot aantal nationaliteiten ook wel bij andere clubs terug).

Zullen Club Brugge, RSC Anderlecht, Standard of KRC Genk, die goede jeugdopleidingen hebben en regelmatig zelfopgeleide jongeren in het eerste elftal laten debuteren, dit werk nog willen doen wanneer het gemakkelijker zal zijn om rechtstreeks voor spelers met meer ervaring te gaan kiezen? Zullen we met andere woorden nog spelers als Hugo Siquet, Sambi Lokonga, Jérémy Doku, Charles De Ketelaere of Maarten Vandevoordt zien doorbreken in de eerste klasse van het Belgische voetbal?

Volg de Jupiler Pro League het hele seizoen op de zenders van Eleven Pro League, waaronder Antwerp - Club Brugge komende zondag om 13u30 uur op Eleven Pro League 1, beschikbaar in de optie All Sports van Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top