'Jason Bourne' op VTM2: Bourne was al op het scherm te zien vóór Matt Damon hem incarneerde

Vanavond is op VTM2 de actiethriller 'Jason Bourne' te zien, met Matt Damon in een glansrol. Het verhaal over de voormalige CIA-agent met geheugenverlies die zijn ware identiteit tracht te achterhalen dateert oorspronkelijk uit 1980 en is van de hand van de Amerikaanse auteur Robert Ludlum. De eerste verfilming van zijn boeken kwam er in 1988, met 'The Bourne Identity'.

Fans van de 'Bourne'-filmreeks met Matt Damon: spits de oren. Want het bronnenmateriaal waarop de films gebaseerd zijn werd al eens verfilmd, dik drie decennia geleden. 'The Bourne Identity' is een miniserie uit 1988 met in de hoofdrollen Richard Chamberlain (als Jason Bourne) en Jaclyn Smith (als Marie St. Jacques). De miniserie blijft trouw aan het oorspronkelijke plot uit het boek, wat in de 'Bourne'-films met Damon niet altijd het geval is.

De tweedelige miniserie verscheen destijds rechtstreeks op het tv-scherm. Het won zowaar een Emmy in 1988, weliswaar in een kleine categorie: die voor 'Outstanding Music Composition for a Miniseries or a Special (Dramatic Underscore)', voor het werk van componist Laurence Rosenthal, die de muziek verzorgde voor het eerste deel van het tweeluik.

Toch verschilt de serie op enkele punten van het boek van Ludlum. Zo wordt de corrupte Special Activities Division Coordinator en Chief of Operations Alexander Conklin uitgeschakeld door één van zijn eigen mensen wanneer hij de confrontatie opzoekt met Bourne: in het boek overleeft hij en verschijnt hij in daaropvolgende verhalen. Op het einde van het boek ontsnapt moordenaar Carlos the Jackal in de verwarring, terwijl hij in de film sneuvelt in een ultiem gevecht met Bourne.

Bekijk ‘Jason Bourne’ vanavond om 20u35 op VTM2, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!

Series

Bekijk alles
Top