Manchester United en Liverpool hebben al tientallen jaren een felle rivaliteit. Elk seizoen staat deze Engelse topwedstrijd garant voor spektakel en intensiteit. Waarom is er zo een grote vete tussen de twee Engelse topclubs?
Om op die vraag een antwoord te geven, moeten we ver teruggaan in de tijd. Daarvoor keren we zelfs terug naar de periode van de industriële revolutie. Vooraleer de twee clubs op sportief vlak elkaars bloed konden drinken, was er tussen de twee steden – die op 55 kilometer van elkaar liggen – al een economische rivaliteit.

Aan het einde van de 19de eeuw lagen Manchester en Liverpool in hetzelfde industriegebied. Dankzij de groei van de haven werd Liverpool al snel onmisbaar in het noorden van het land voor de export van goederen. Maar in 1894 markeerde Manchester zijn onafhankelijkheid door het Manchester Ship Canal te openen, waardoor het de haven van Liverpool en zijn belastingen kon omzeilen. Dit zorgde voor een eerste breuk tussen de twee steden.

Eerst Liverpool, nadien Man Utd

Een jaar later ontmoetten de twee clubs elkaar al voor het eerst op een voetbalveld. Daarin werd het 7-1 voor Liverpool. De echte sportieve realiteit tussen de twee teams vond echter pas vele jaren later zijn oorsprong. Het begon in 1964, toen Liverpool zijn eerste landstitel vierde en Phil Chisnall de overstap maakte van Liverpool naar Manchester United. Beide clubs pretendeerden in die jaren dat ze de beste club van Engeland waren.

Het was echter Liverpool dat het Britse voetbal domineerde tot het einde van de jaren tachtig. Dat veranderde toen Sir Alex Ferguson in 1986 als jonge Schotse manager bij Manchester United aankwam. Hij sprak meteen forse taal: "We gaan Liverpool van hun verdomde toppositie halen!" Ferguson haalde zijn slag thuis, want Man Utd doorbrak die hegemonie en stapelde gedurende vele jaren de landstitels op.

Twee indrukwekkende prestaties

Manchester United telt momenteel 20 Engelse landstitels, Liverpool tikt af op 19. In Europa heeft de club van Divock Origi beter gepresteerd met 13 bekers, waarvan 6 in de Champions League. Manchester United heeft er 7. De rivaliteit tussen de twee is bijzonder groot en sinds de transfer van Phil Chisnall in 1964 is er geen enkele andere speler die een transfer tussen Liverpool en Manchester United heeft durven af te ronden.

Beide clubs kenden op hun beurt moeilijke momenten, maar dit seizoen lijken ze beiden voor een titel te strijden. Het zorgt ervoor dat de wedstrijden tussen de twee grootmachten nog een beetje extra vuurwerk opleveren.

Volg de Champions League, inclusief de wedstrijden van Liverpool en Manchester United, het hele seizoen lang op de zenders van Pickx+ Sports, beschikbaar in de tv-optie All Sports van Proximus Pickx.