Het einde van de wereld in al haar vormen: de erfenis van 'Mad Max'

Films |

Mad Max bewees in 1979 dat (post)apocalyptische films ook succesvol kunnen zijn aan de box office. Nu Play6 het origineel nog eens vanonder het stof haalt, richt Pickx de focus op de legacy van die populaire Mel Gibson-franchise.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Mad Max

De film die de poorten naar het postapocalyptische genre (waarin het verhaal zich afspeelt in een vergane wereld) openzette voor een massapubliek dateert al van 1979 en werd opgenomen in de desolate, ruwe Australische outback. De regie was in handen van George Miller en het succes van Mad Max lanceerde Mel Gibson als megaster in Hollywood. Mad Mel -zoals hij later zou genoemd worden- speelt de protagonist, een agent die op dissidente motorbendes jaagt in een wereld waarin wetten en regels steeds verder afbrokkelen. Wanneer zijn gezin vermoord wordt, vallen bij Max alle grenzen weg en ontpopt hij zich tot een gewelddadige wraakengel.

De film -die nochtans met een beperkt budget was opgenomen- kon pers en publiek overtuigen, waardoor er nog verschillende opvolgers kwamen: in 1981 ‘Mad Max: the road warrior’, in 1985 ‘Max Max beyond Thunderdome’ (met Tina Turner in een glansrol!) en uiteindelijk in 2015 ‘Max Max: Fury Road’ (met Tom Hardy als hoofdrolspeler in de plaats van Mel Gibson). Regisseur George Miller maakte ondertussen bekend dat er wellicht volgend jaar nog een deel 5 komt: ‘Mad Max: the Wasteland’.

The Road

De voor sommigen beste post-apocalyptische prent ooit dateert uit 2009. Dat heeft veel te maken met de straffe cast -met een enigmatische en verwilderde Viggo Mortensen in een glansrol-, de prachtige tableaus die regisseur John Hillcoat op breedbeeld tovert en de zinderende soundtrack uit de koker van Nick Cave en kompaan Warren Ellis. Wat deze film voor heeft op veel andere dystopische films, is het knappe, traag ontluikende verhaal, gebaseerd op een succesvolle roman van thrillerauteur Cormac McCarthy, die daarmee ook de prestigieuze Pulitzerprijs won. We volgen een vader en zijn zoon die aan een tocht beginnen doorheen een totaal verloederde beschaving, waar barbaarse taferelen de norm zijn geworden en het ‘survival of the fittest’-principe geldt. ‘The Road’ werd dankzij de sobere regie van Hillcoat een tijdloze film, die het niet enkel van de imponerende visuals moet hebben maar ook iets tracht te zeggen over onze menselijke aard.

12 Monkeys

Dit is dan weer onze favoriete post-apocalyptische film. Waarin een virus het voortbestaan van de mens bedreigt -herkenbaar?- en de overlevenden zich teruggetrokken hebben in ondergrondse structuren. In 2035 blijft er zo nog maar één procent van de wereldbevolking over. Bovengronds regeert het dierenrijk. De sociopaat James Cole (vertolkt door een fantastische Bruce Willis) wordt terug in de tijd gestuurd om het ontstaan van het virus te achterhalen, meer bepaald om het spoor van het mysterieuze Army of the Twelve Monkeys te onderzoeken. Maar Cole belandt in een verkeerd jaar, zes jaar te vroeg, en op een verkeerde plek: een psychiatrisch ziekenhuis. Deze film van Terry Gilliam (ex-lid van Monty Python) uit 1995 vermengt heerlijke acteerprestaties -check bijvoorbeeld de gestoorde rol van Brad Pitt-, met een beklemmende sfeer en een straf, verrassend scenario.

Snowpiercer

Een van de recentste films over een vergane wereld is deze ‘Snowpiercer’ uit 2013. Een product van de Zuid-Koreaanse regisseur Bong-Joon Ho, die twee jaar geleden nog hoge ogen gooide met ‘Parasite’. Voor ‘Snowpiercer’ baseerde hij zich op de Franse stripreeks ‘Le transperceneige’. Uitgangspunt is de opwarming van de aarde, waardoor de mensheid in een ijstijd belandt. De enige overlevenden van die nieuwe realiteit bevinden zich in een lange trein die continu blijft rijden: de Snowpiercer.

Meer nog dan het sciencefictiongegeven, wil Bong-Joon Ho met deze film een kritische blik werpen op onze huidige maatschappij, waarin verschillende sociale klassen nog al te vaak een doorslaggevende rol hebben in het leven van de mens. Met gevaarlijke revoltes tot gevolg. In de cast treffen we enkele ervaren namen uit Hollywood aan als Tilda Swinton, Ed Harris en John Hurt. En iets jongere sterren als Chris Evans en Jamie Bell.

Children of Men

Deze prent uit 2006 vertrekt vanuit eenzelfde idee als de populaire serie ‘The Handmaid’s Tale’, namelijk een wereld waarin geen kinderen meer geboren worden en de mensheid dus dreigt uit te sterven. In ‘Children of Men’, gebaseerd op een roman van de Britse schrijfster Phyllis Dorothy James, zorgt dat voor een gedestabiliseerde maatschappij waarin verschillende groeperingen het heft in eigen handen nemen. Daartussen staat Theo Faron (rol van Clive Owen), een gewone burger die sinds het overlijden van zijn dochter nog weinig fut vertoont. Tot hij ontdekt dat de laatst geboren baby nog in leven blijkt te zijn en een ondergrondse verzetsgroep heeft opgericht… De Mexicaanse regisseur Alfonso Cuarón ('Gravity', 'Roma') combineert het decor van een donker en grauw Engeland met knappe actiescenes.  

'Mad Max' is op zondag 17 oktober vanaf 21u55 te zien op Play6, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil! 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top