Een ode aan de cultfilms van Louis de Funès in de Palace

Cinema Palace in centrum Brussel komt voor het eerst naar buiten met een grote tentoonstelling. En wie beter dan Louis de Funès om als middelpunt van die primeur te dienen? Proximus Pickx stoomt je klaar voor de voorstelling door terug te blikken op de vijf meest memorabele films van de Franse acteur.

De tentoonstelling komt rechtstreeks uit Parijs en vindt plaats in het Palace, een bioscoop in hartje Brussel, die in 2018 werd geopend. Deze eerste tentoonstelling over Louis de Funès is een "uitnodiging om de acteur in al zijn facetten te ontdekken door middel van de reünie van 150 werken", kondigde de bioscoop begin deze maand aan. De tentoongestelde voorwerpen variëren van het kostuum van Rabbi Jacob, de mythische rol die de Franse acteur in 1973 speelde, tot de auto uit 'Le Corniaud', een komedie van Gérard Oury.

De tentoonstelling loopt van 2 oktober tot 16 januari en wordt vergezeld door een bijpassend filmprogramma. In de bioscoopzalen zullen een twintigtal films met de acteur opnieuw te zien zijn, waaronder zijn grootste successen: 'La Grande Vadrouille', 'Le Corniaud', 'Le Gendarme de Saint-Tropez', 'La Folie des grandeurs', 'La Soupe aux choux' en 'L'Aile ou la cuisse'. Maar ook enkele oudere films, zoals 'La Traversée de Paris' (1956), waarin hij tegenover Jean Gabin speelde.

La Grande Vadrouille (1966)

In 1942 wordt een Brits vliegtuig vlak boven Parijs neergeschoten door de Duitsers. De drie weten zichzelf te redden door middel van hun parachute en landen in verschillende delen van de hoofdstad. Ze worden geholpen door twee Franse burgers, een orkestdirigent en een huisschilder, die bereid zijn hen terug naar Engeland te leiden. Van het ene op het andere moment worden ze dus de mannen van het Verzet.

Met zijn 17 miljoen toeschouwers was deze film uit 1966 lange tijd het historische record van de Franse box-office. Pas in 1998, met het ongekende succes van ‘Titanic’, werd dat record gebroken. ‘La Grande Vadrouille’ van Gérard Oury blijft wel een grote klassieker van de Franse cinema.

Le Gendarme de Saint-Tropez (1964)

De gezichtsuitdrukkingen en het acteerwerk van de Franse acteur zijn absoluut hilarisch. In deze film kruipt hij in de huid van een gendarme, wiens professionele verplichtingen hem naar Saint-Tropez brachten. Ludovic Cruchot, benoemd tot brigadecommandant met de rang van maarschalk, onderscheidt zich door zijn autoritaire manier van optreden. Adjudant Gerber en zijn collega’s kunnen niet anders dan gehoorzamen en hun routine doorbreken. 

Deze film is de eerste van een serie van zes speelfilms geregisseerd door Jean Girault. Daarvan zijn ook ‘Le Gendarme à New-York’ en ‘Le Gendarme se marie’ ware klassiekers.

Le Corniaud (1965)

Antoine Maréchal is een bescheiden handelsreiziger die op het punt naar Italië te vertrekken. Zijn plannen worden echter gedwarsboomd wanneer zijn Citroën 2CV wordt aangereden door de Bentley van een beruchte zakenman, Léopold Saroyan. Antoine neemt noodgedwongen afscheid van zijn vakantieplannen, tot Saroyan hem de volgende dag een voorstel doet. De rijke zakenman biedt Maréchal een vliegticket naar Napels aan. Het enige wat hij daarvoor moet doen, is met een dure Cadillac terugrijden. Maar die rit is niet zo onschuldig als hij lijkt.

Antoine Maréchal, bekend als 'Le Corniaud', is minder naïef dan hij lijkt en wordt opnieuw briljant gespeeld door Bourvil. De gangster Saroyan wordt gespeeld door Louis de Funès. De film werd opnieuw geregisseerd door Gérard Oury.

La Soupe aux choux (1981)

Dit verhaal speelt zich af in een afgelegen gehucht. Twee vrienden en boeren, Francis Chérasse (Jean Carmet) en Claude Ratinier (Louis de Funes), wonen er en houden van wijn en koolsoep. Op een nacht landt er een vliegende schotel in hun tuin met een alien in. Claude geeft hem de bijnaam La Denrée en maakt van de gelegenheid gebruik om hem zijn koolsoep te laten proeven. Die soep zal het leven van de alien helemaal veranderen.

La Traversée de Paris (1956)

Terwijl de zwarte markt aan een opmars bezig is in het bezette Parijs, wordt de dappere en niet erg slimme Martin door de kruidenier gevraagd een gesneden varken naar het andere eind van de stad te brengen. In de steek gelaten door zijn gebruikelijke partner, overtuigt Martin de vreemde Grandgil om met hem mee te gaan. Maar het gedrag van die laatste baart Martin toch wat zorgen.

Dit was de eerste film waarin Louis de Funès echt opviel. Hij speelt er naast Bourvil en Jean Gabin, twee monumenten van de cinema, maar laat zich niet intimideren en zet een topprestatie neer. Het trio bleek zo aanstekelijk, dat ze samen nog in veel andere films te zien waren.

Films

Bekijk alles
Top