Het is zo ver! Het lange wachten van James Bond-fans heeft eindelijk zijn vruchten afgeworpen, want de nieuwe Bondfilm ‘No Time to Die’ speelt nu in de bioscoop. Het uitgelezen moment om je te verdiepen in de geschiedenis van de grootste geheim agent aller tijden. Wist je dat 007 is geïnspireerd op een echte spion? Hier is zijn verhaal.

Het iconische personage James Bond heeft nooit écht bestaan, maar bedenker Ian Fleming haalde zijn inspiratie niet zomaar uit het niets. De romanschrijver haalde de mosterd bij een echte historische figuur om ‘s werelds beroemdste geheim agent te creëren. De spion in kwestie is niemand minder dan de Serviër Dusko Popov, geboren in 1912. Popov studeerde in verschillende Europese landen als Engeland, Frankrijk en Duitsland.

Het was tijdens zijn reizen dat hij meerdere talen onder de knie kreeg, maar ook dat hij de verschrikkingen van het nazisme ontdekte. Hij was dan ook fel gekant tegen het toenmalige Duitse regime, wat hem tot een carrière als dubbelspion aanzette. Hij besloot spion te worden voor de Duitse geheime dienst, belast met onderzoek in het Verenigd Koninkrijk, maar was op dat moment in feite al een mol voor de Britse inlichtingendienst.

Zijn dekmantel? Hij noemde zichzelf een import-export zakenman, zoals James Bond die voor Universal Exports werkt. In zijn rapporten aan Berlijn mengde Dusko Popov leugens met waarheden, in overleg met de Britten, om de nazi’s op het verkeerde spoor te brengen.

 

Diverse inspiratiebronnen

Dusko Popov reisde vaak naar Portugal, een neutraal land tijdens de oorlog. Hij ging er naar een casino, en dat is precies waar MI5-spion Ian Fleming hem ontmoette. Fleming merkte Popov meteen op, omdat die laatste in één klap 38.000 dollar inzette en het spel ook nog eens won met een bluf. Het is pas veel later, na het lezen van zijn memoires, dat Fleming ontdekte dat Popov in werkelijkheid dubbelspion was en de auteur besloot er inspiratie uit te halen voor zijn personage James Bond.

Popov is echter niet de enige man die de schrijver inspireerde. Agent 007 is ook een beetje Patrick Dalzel-Job, Brits marineofficier tijdens de Tweede Wereldoorlog. Die stond toen onder bevel van Fleming. Hij werd onderscheiden voor de redding van liefst 5.000 Noren van een Duitse aanval, door een bevel van zijn hiërarchie te negeren. Het bezorgde hem een heldenstatus maar Fleming zegt dat, in tegenstelling tot James Bond, Dalzel-Job maar één vrouw liefhad en niet het type was dat veel alcohol dronk.

Tot slot, wat betreft de iconische naam van superspion Bond, werd Fleming geïnspireerd door een Amerikaanse ornitholoog. In ‘Die Another Day’ werd dan ook een knipoog aan hem opgedragen: James Bond stelt zich als ornitholoog voor aan Halle Berry en we zien het boek van de wetenschapper in beeld verschijnen.

De nieuwste James Bond-film ‘No Time to Die’, de laatste met Daniel Craig in de titelrol, draait momenteel in de bioscoop.

De meeste James Bond-films zijn beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!