Een paar uur na het succes van Tadej Pogacar in de Ronde van Lombardije wordt Parijs-Tours een van de laatste wielerwedstrijden van het seizoen 2021. Een race die de laatste jaren een tweede leven heeft gekregen.

Parijs-Tours is een van de oudste wedstrijden in de wielergeschiedenis. Het Franse evenement beleeft zondag zijn 115e editie. Het is een evenement dat, gezien zijn lange bestaansgeschiedenis, al ontelbare veranderingen heeft ondergaan. En dat is dan ook precies wat de wedstrijd zo speciaal maakt.

De rit eindigt op de mythische Avenue de Grammont, een vrij brede rechte lijn van meer dan twee kilometer lang, die al vele jaren gunstig is voor sprinters. Hoewel de wedstrijd in de jaren 2010 iets van zijn prestige verloor, hebben de organisatoren het parcours aangepast en in 2018 enkele wijngaardwegen wegen ingevoerd, evenals enkele kleine steile beklimmingen in de laatste 50 kilometer. Veranderingen die herfstklassieker extra pit geven.

Een spectaculaire finale

Vanuit Chartres moeten de renners 213 kilometer afleggen. De eerste 160 kilometer hebben niets bijzonders te melden, behalve als het waait. Maar de rest van het parcours is dan weer een pak interessanter. Met nog 50 km op de teller, stijgt de Côte Goguenne, die onmiddellijk gevolgd wordt door de kleine onverharde weg La Grosse Pierre. De Côte de Chancay en zijn 2,1 kilometer zullen de sterkste renners de gelegenheid geven een eerste selectie te maken, vóór andere moeilijkheden.

Met nog 20 kilometer te gaan, zal de Côte de la Vallée Chartier de ideale plaats zijn voor de favorieten die nog veel energie in de benen hebben. Al zal er achteraan nog heel wat te doen zijn met wijngaardwegen en beklimmingen, waaronder de laatste, die van Rochecorbon, die met nog 10 kilometer te gaan zal worden bedwongen.

Revanche na Parijs-Roubaix

of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Met zeven beklimmingen en negen wijngaardwegen zullen de sprinters het moeilijk hebben om te overleven in een parcours dat vooral aanvallers en durvers bevoordeelt. Florian Vermeersch, tweede en revelatie van Parijs-Roubaix, zal aan de start staan. Het valt nog te bezien of hij hersteld zal zijn van zijn inspanningen. Christophe Laporte zal zijn avontuur bij Cofidis op de best mogelijke manier moeten afsluiten vooraleer hij bij Jumbo-Visma van Wout Van Aert aan de slag gaat.

Jasper Philipsen en Jasper Stuyven zullen vast en zeker op zoek gaan naar een manier om hun seizoen tijdens deze herfstklassieker met een overwinning af te sluiten. Danny van Poppel, Anthony Turgis, Jordi Meeus, Van Avermaet, Démare zijn eveneens kandidaten om Casper Pedersen op te volgen, hoewel die laatste natuurlijk zijn uiterste best zal doen om voor de dubbele overwinning te gaan.  

Paris-Tours wordt zondag uitgezonden op Sporza vanaf 15u10, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!