‘Cool Abdoul’: de Belgische en duistere versie van Rocky

Sport |

Het leven van Ismaïl Abdoul -in zijn jongere jaren tegelijkertijd bokskampioen en crimineel- heeft veel weg van een film. En dat is dan ook exact wat er gebeurde: met ‘Cool Abdoul’ ziet de (ex-)bokser zijn verhaal in première gaan op het Film Fest Gent.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Ismaïl Abdoul (45) groeide op in de Brugse Poort, een beruchte wijk in Gent, als kind van een Belgische moeder en een uit Mauritanië geëmigreerde vader. Hij was een probleemkind, zegt hij zelf. Deed niets op school, hing veel op straat rond. Tot hij in aanraking kwam met de bokssport, het gaf zijn leven een richting en zijn ego een boost. Op zijn 20ste maakte hij al de overstap van amateur naar profbokser en twee jaar later kroonde hij zich tot Belgisch kampioen bij de cruisergewichten (half zwaargewichten). Later zou hij daar nog BeNeLux-titels en Europese titels aan toevoegen. Ismaïl Abdoul was een rastalent.

"Ik kende geen angst", vertelt hij daarover, "maar dat was ook het probleem." Want ook buiten de ring leefde Ismaïl ‘Cool’ Abdoul iets te veel volgens het rotsvaste geloof dat niets hem kon deren. Hij ging aan de slag als portier in het nachtleven en kwam zo ook in aanraking met het criminele milieu. Meer bepaald die van de drugstrafiek. Omdat het leven als profbokser weinig geld opbracht -en integendeel soms zelfs een grote som kostte om een kamp te organiseren- bezweek hij voor de verleiding van malafide praktijken. Als portier zette hij een handeltje op met drugdealers. Hij organiseerde ook samen met zijn kameraden van de Brugse Poort gewelddadige raids op cafés of discotheken om daar als portier een voet tussen de deur te krijgen.

Verfilming

Hoe Ismaïl zijn status als boksicoon combineerde met die van koning van het nachtleven, zien we gedetailleerd weergegeven in ‘Cool Abdoul’, de verfilming van zijn verhaal. De eerste gesprekken daarover vonden al plaats in 2010, toen regisseur Jonas Baeckeland een kortfilm maakte over de portierswereld en Ismaïl leerde kennen. Het duurde uiteindelijk tien jaar om de film rond te krijgen, maar het resultaat mag er wezen.

Er werd bovendien een straffe cast gevonden om de biografie tot leven te wekken. Met Johan Heldenbergh (‘De Helaasheid der Dingen’, ‘The Broken Circle Breakdown’) als Ronny, de bokscoach en tweede vader van Ismaïl. Inclusief sappig Gents accent. Met Anemone Valcke (‘Offline’, ‘Adem’, ‘Loslopend wild’) als Sylvie, het lief van Ismaïl, die ondanks alles trouw aan de zijde van haar man bleef staan en er uiteindelijk voor zorgde dat hij het rechte pad koos. Verder een speciale vermelding voor Nabil Mallat (‘Patser’), die de hoofdrol vertolkt.

Eind goed, al goed

Dat het toch nog goed kwam met Ismaïl was een belangrijk gegeven om de film te kunnen maken. Na enkele jaren achter de tralies, een periode met enkelband en tien jaar van schuldvereffening, werkt hij vandaag in de bouw (ironisch genoeg bouwt hij nu zelfs mee aan een nieuwe gevangenis in Dendermonde) en als begeleider van agressieve probleemjongeren bij vzw Touché.

Dat is ook wat Ismaïl ‘Cool’ Abdoul meegeeft als boodschap aan de kijkers: “Ik besef goed genoeg dat ik geluk heb gehad. Ik heb veel verkeerd gedaan, heb daarvoor geboet, maar heb dat uiteindelijk toch kunnen omzetten in iets positief. Er is een uitweg. Dat wil ik aan die jongeren uit de Brugse Poort meegeven.”

'Cool Abdoul' gaat op 15 oktober in première tijdens het Film Fest Gent en is nadien ook nog te zien in de Kinepolis. Meer info over de film en tickets vind je hier.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top