België van de hemel naar de hel tegen Frankrijk

Rode Duivels | België likt zijn wonden na de partij tegen Frankrijk. Nadat de Belgen met een 2-0 voorsprong de rust ingingen, liep het na de pauze helemaal verkeerd. Frankrijk won alsnog met 2-3 en de Belgen zijn weer een desillusie rijker. Geen finale van de Nations League.

Door Proximus

Deel dit nieuws

De partij begon goed en Kevin De Bruyne noopte Hugo Lloris al na enkele minuten tot een fantastische redding en aan de overzijde was Kylian Mbappé gevaarlijk. Nadien was de match in evenwicht en België hield de wereldkampioen zeer goed in bedwang. In het laatste deel van de eerste helft werden de Rode Duivels steeds sterker en Yannick Carrasco zette de Belgen in Turijn op 0-1. Hij sneed goed naar binnen en liet Lloris kansloos. Frankrijk was nergens en België drukte door. Romelu Lukaku zorgde enkele minuten voor de rust zelfs voor de 0-2 na een knappe loopactie en krachtig schot in de korte hoek.

Iedereen dacht dat België op weg was naar de finale van de Nations League. Frankrijk was amper gevaarlijk en België was sterk. Achteraan waren er geen problemen, Kevin De Bruyne heerste, Eden Hazard liet bij momenten weer flitsen van de beste Hazard zien en Lukaku was zoals altijd: beresterk.

Na de rust liep het echter volledig mis. Frankrijk acteerde een pak scherper, ging hoger druk zetten en liet zien dat het een machine is als het echt op toerental komt. De Rode Duivels moesten achteruit en Thibaut Courtois moest plots meer tussenbeide komen en achteraan hadden de Belgen het steeds moeilijker. Karim Benzema zorgde met een knappe treffer voor de 1-2. Hij kon zich loswrikken van de Duivelse defensie en gaf Les Bleus hoop.

Euforie en frustratie in vijf minuten

België kon nog amper aanvallen en Axel Witsel en Youri Tielemans zagen sterren op het middenveld. Tielemans – die in een serieuze vormdip verkeert - ging op het middenveld klungelen en probeerde nadien zijn fout recht te zetten. Hij deed dat echter door Antoine Griezmann aan te trappen in het strafschopgebied. De VAR kwam tussen en na het bekijken van de beelden gaf scheidsrechter Daniel Siebert een strafschop. De in de tweede helft ongrijpbare Mbappé zette die op knappe wijze om: 2-2 na 69 minuten. Neen, Youri moet stilaan écht vrezen voor zijn basisplaats.

Frankrijk nam nadien wat gas terug en Martinez bracht Hans Vanaken en Leandro Trossard voor Youri Tielemans en Eden Hazard. Martinez deed tactisch weinig om Frankrijk van antwoord te dienen. Het mag ook naast het veld wat meer zijn. Spelers en bondscoach gaven niet thuis in de tweede helft.

Toch had België – dankzij de individuele klasse van enkele aanvallende toppers - alsnog naar de finale kunnen gaan. De Bruyne lanceerde een keiharde knal richting de kooi van Lloris, die weer met een schitterende reflex uitpakte. Aan de overzijde bleef het altijd opletten, maar in de 86ste minuut was het (even) feest bij de Belgen. Carrasco zette knap voor en Lukaku werkte even mooi af: 2-3! De VAR kwam echter tussen en zag dat ‘Big Rom’ een teen buitenspel stond. Het genadeschot van de Fransen kwam in de 90ste minuut. Op links ging de zee open en na slecht wegwerken van Alderweireld had Hernandez ook op rechts alle ruimte. Hij knalde de bal overhoeks tegen de touwen: 2-3. België in de touwen en Frankrijk speelt de finale van de Nations League tegen Spanje. België moet genoegen nemen met een troostwedstrijd tegen Italië, maar niemand die daar zin in heeft.

Net zoals tegen Italië

Weer een gemiste kans op een prijs en weer dat dekselse Frankrijk dat net zoals op het WK 2018 roet in het eten gooit. Waar liep het mis? Frankrijk schakelde na de pauze een versnelling hoger en duwde België achteruit, dat niet bij machte was om het tij te keren. De Belgen werden net zoals tegen Italië op het EK één helft compleet overlopen en overklast. Ook tegen Denemarken zagen we dat al gebeuren op het EK. Op het veld kon niemand bijsturen en ook Martinez kon de ploeg niet helpen.

De teleurgestelde bondscoach had een opvallende uitleg na de nederlaag tegen Frankrijk. In de tweede helft was het verval zeer groot. “Het was iets psychologisch. De ploeg was de emoties niet de baas, waardoor zij niet meer deden wat nodig was. De spelers wilden zo rap mogelijk in de finale staan. Ze waren niet meer bezig met de wedstrijd”, zei hij na de partij.

Volg ‘Frankrijk-Spanje’ om 20u20 zondag op VTM of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top