Eupen pakt leidersplaats met late winning goal op Genk

Sport | De tiende speeldag in de Jupiler Pro League kende zondagavond een verrassende ontknoping. Pickx Sports kiest zoals elke maandag zijn man, doelpunt en cijfer van het weekend.

Man van het weekend: Georges Mikautadze

1, 2,… en 3. Georges Mikautadze, spits van Seraing, deed dit weekend van zich spreken met een hattrick tegen Zulte Waregem. De Georgische international sloot pas vlak voor het afsluiten van de zomermercato weer aan bij de Luikenaars, waar hij vorig seizoen in 1B al furore maakte. Het torinstinct van de huurling van FC Metz blijkt ook een niveautje hoger nog steeds intact. Tegen Essevee lukte hij zo zijn eerste hattrick ooit op het hoogste niveau, daarbij optimaal gebruik makend van de ruimte die de verdedigers hem lieten. Met een beetje meer meeval zaten er zelfs nog enkele doelpunten meer in.

Goal van het weekend: Jonathan Heris

Het stadion Am Kehrweg beleefde zondag een dolle avond. De Panda’s ontvingen er vice-kampioen Genk in een heuse topwedstrijd tussen twee ploegen die bovenin het klassement meedraaien. De hoge verwachtingen werden feilloos ingelost. Op vijf minuten van het wedstrijdeinde stond er nog een 1-2 op het scorebord, met Eupen bovendien tot tien man herleid. Maar de manschappen van Stefan Krämer tonen dit seizoen een echt strijdershart, waarbij ze de achterstand in de blessuretijd zelfs nog wisten om te buigen tot een thuiszege. Met dank aan een magistrale treffer van verdediger Jonathan Heris. Die nam een slecht ontzette corner van Stef Peeters in één tijd op de slof. Genkdoelman Vandevoordt kon enkel verbouwereerd toekijken hoe de bal in de netten achter hem belandde. “Ik trapte zonder nadenken”, gaf Heris toe. “Ik had zelfs het been van Ito mee, maar dat moest dan maar.” Dankzij die spectaculaire overwinning pakt Eupen zowaar de voorlopige leidersplaats in de Jupiler Pro League.

Cijfer van het weekend: 18

Vrijdag na de nederlaag op Mechelen staken de eerste geruchten al de kop op en maandag werden die ook waarheid: Standard ontsloeg zijn trainer Mbaye Leye. Op het veld van Malinwa duurde het amper 18 minuten vooraleer de Rouches hun eigen graf delfden. In die tijdspanne had doelman Arnaud Bodart zich al verschillende keren moeten onderscheiden, illustratief voor het desastreuze wedstrijdbegin van Standard. Een verderzetting ook van de neerwaartse spiraal waarin de Luikenaars nu al enkele weken vertoeven. De volgende coach op Sclessin weet wat hem te doen staat: een geslagen groep weer het nodige zelfvertrouwen inpompen.