België neemt het op donderdag 7 oktober in de halve finales van de Nations League op tegen Frankrijk. Die dag vindt er nog een belangrijke wedstrijd plaats. Tsjechië neemt het immers op tegen Wales.
Vieren de Belgen vrijdagavond de kwalificatie voor de Nations League-finale én de kwalificatie voor het WK 2022 in Qatar? Het scenario is niet ondenkbaar, we zouden er in ieder geval heel dicht bij kunnen komen. De reden? Tsjechië en Wales ontmoeten elkaar vrijdag.

De twee landen, die zich niet hebben geplaatst voor de Nations League Final Four, spelen twee WK-kwalificatiewedstrijden tijdens deze interlandperiode. Het zijn de laatste twee concurrenten van België in deze door de Duivels gedomineerde groep E. En deze ontmoeting is een van hun laatste kansen om de Belgische hegemonie alsnog tegen te gaan.

Een nederlaag van Wales het perfecte resultaat

België boekte een 16 op 18 en verspeelde enkel punten tegen Tsjechië. Die staan momenteel tweede met 7 punten en één wedstrijd minder dan de Rode Duivels. Wales heeft ook 7 punten, maar zij hebben twee partijen minder gespeeld dan de Belgen. Met 9 punten achterstand kan Wales zich geen puntenverlies veroorloven. Voor Tsjechië is de eerste plaats al bijna weg, want in de onderlinge duels boekte België een 4 op 6 (1-1 en 3-0).

Als beide ploegen evenveel punten zouden hebben na alle speeldagen, zijn de Belgen in het voordeel. Maar voordat het zover is, moet Wales nog vol aan de bak tegen Tsjechië. Als het verliest, staat België met anderhalf been op het WK in Qatar. Bij een nederlaag kan Wales enkel nog op gelijke hoogte komen met de Rode Duivels en op de laatste speeldag is het Wales-België. Tenzij België niet verliest van Estland.

Al zeker van barrages

België kan op maandag 11 oktober mogelijk zekerheid verschaffen over zijn WK-deelname. Dan mag Wales niet beter doen dan een 3 op 6 tegen Tsjechië en Estland. In het andere geval kan België in november zekerheid verschaffen over zijn WK-ticket. Wales en Tsjechië kunnen via de barrages ook een poging wagen voor het WK. De tweede is zeker van een ticket voor de barragematchen, maar beide landen wonnen hun groep in de Nations League en daardoor is ook de nummer drie zeker van een ticket voor de barrages.

Het wedstrijdschema uitgezonden door Eleven Sports:

Vrijdag 8 oktober
Zaterdag 9 oktober
Volg de kwalificaties voor het WK 2022 in Qatar op de Eleven Pro League-kanalen, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx.