Koreaanse Netflix-serie ‘Squid Game’ verovert in geen tijd de hele wereld

Series |

Wat hebben geldproblemen, kinderspelletjes en 40 miljoen dollar met elkaar gemeen? In de uiterst succesvolle Netflix-serie ‘Squid Game’ heel wat, blijkbaar. Proximus Pickx ging na waarom je deze serie, die de wereld verovert, zeker niet mag missen. 

 

Door Pickx

Deel dit nieuws

In deze achtdelige Zuid-Koreaanse Netflix-serie zien we hoe 456 mensen deelnemen aan een afvalrace waarin ze 40 miljoen dollar kunnen winnen door zes kinderspelletjes te spelen. Al deze mensen zitten in de financiële problemen en hebben hun persoonlijke eigen redenen om deel te nemen aan het spel. Dat spel is echter niet zo eenvoudig als het lijkt want elke keer iemand afvalt, wordt die persoon vakkundig het hoekje om geholpen. Je merkt het: de makers van het spel zijn er eigenlijk alleen op uit om slachtoffers te maken.

Eén van hoofdpersonages uit ‘Squid Game’ is Seong Gi-hun (Lee Jung-jae). Deze gescheiden jongeman heeft een klein dochtertje maar kan die niet financieel ondersteunen. Bovendien woont hij nog thuis en zit hij tot over z’n oren in de schulden door het gokken. Omdat hij zijn dochter meer wil zien, besluit hij om mee te doen aan het spel en komaf te maken met zijn penibele situatie. Seong Gi-hun is op het eerste zicht een sympathieke kerel die wat pech heeft gehad, maar gaandeweg de serie leer je ook zijn duistere kant kennen waardoor het voor de kijker moeilijker wordt om voor hem te blijven supporteren.


Zeer succesvol

De serie is nog maar sinds september beschikbaar via Netflix. Toch prijkt ‘Squid Game’ sinds enkele dagen bovenaan de top 10-lijsten van elk land. Volgens Ted Sarandos, ceo van Netflix, kan de serie zelfs de populairste ooit worden van het streamingsplatform. "Squid Game is nu al ons populairste niet-Engelstalige programma ter wereld”, stelt de ceo.

Maar wat maakt deze serie zo succesvol? Het psychologische steekspel dat wordt opgevoerd, het bloedvergieten of de geweldige acteerprestaties? Sommige kenners merken op dat de makers van ‘Squid Game’ stiekem kritiek uiten op het kapitalisme en op hun manier aandacht vragen voor de vermogensongelijkheid die heel wat mensen treft. Het valt evenwel op dat de ‘rijkere’ klasse in deze serie wordt neergezet als bloeddorstig, gierig en machtsgeil...

 

Compleet verzonnen

Gelukkig is het verhaal uit ‘Squid Game’ compleet verzonnen. De premise werd bedacht door de Zuid-Koreaanse schrijver Hwang Dong-hyuk die als scenarist weet wat het is om met moeite de eindjes aan elkaar te kunnen knopen. “Toen ik begon zat ik zelf in een moeilijke financiële situatie. Ik las in die periode heel wat strips waarin de thema’s van ‘Squid Game’ verwerkt zaten. Vervolgens beeldde ik me in hoe het zou aanvoelen als ik die spelletjes zelf zou moeten spelen.” De eenvoudige kinderspelletjes die in het verhaal uitgevoerd worden, komen bovendien uit de mans kindertijd die er gelukkig niet zo bloederig aan toe gingen.

Ontdek ‘Squid Game’ op Netflix. Meer info over de tv-optie 'All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top