Podcasttips voor International Podcast Day

Films | Tijdens de afwas, in de file naar het werk, bij het lopen of terwijl je de hond uitlaat: podcasts zijn steeds talrijker en voor elke situatie is er wel een ideaal luisterstukje te vinden. Ze zijn entertainend, motiverend, informerend of controversieel en staan vandaag helemaal in de kijker voor International Podcast Day. Inderdaad, vandaag wordt wereldwijd de kracht van podcasts gevierd, dus vier mee met deze tips.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Welcome to the AA

Een van de populairste podcasts van ons land gaat al een tijdje mee. De wekelijkse podcast waarin Alex Agnew en Andries Beckers collega-komieken, collega-muzikanten en andere mediafiguren uitnodigen om een uurtje te keuvelen over de grote en kleine dingen des levens, ging van start in april 2018 en telt intussen al een mooie 185 afleveringen. Recente gasten zijn komieken Erhan Demirci en Steven Mahieu, Red Lion Loïck Luypaert, cartoonist Lectrr…
 
Zo’n 400.000 fans luisteren wekelijks hoe Alex, Andries en hun gasten praten over muziek, films, comedy, het leven en alles tussenin. Andries Beckers, die vroeger samen met Agnew in de band Diablo Blvd. speelde en copywriter is van beroep, doceert intussen de opleiding Podcasts voor Professionals aan Syntra.

In Vogue: the 2000s

Deze podcast is er eentje voor alle fans van mode. Het toonaangevende modemagazine Vogue maakte eerder al een reeks podcasts over de mode van de jaren 90 en heeft er nu ook een uit over de jaren 2000. Gastheer Hamish Bowles, die voor fervente volgers van de modewereld zeker geen onbekende zou mogen zijn, ontvangt gasten als Jennifer Connelly en Sarah Jessica Parker, die komen praten over hun eigen visie op mode en hun iconische outfits van twintig jaar geleden.
 
Er zijn ook afleveringen die focusen op de geschiedenis van het Met Gala in New York, over Nicolas Ghesquière die Balenciaga nieuw lezen inblies en supermodel Gisèle Bundchen. En uiteraard komt ook bezieler van Vogue en icoon Anna Wintour in elke aflevering aan het woord.




Keihard

Jozefien Daelemans en Dalilla Hermans zijn beiden schrijver, columnist, maar ook moeder en partner én afkomstig uit de Kempen. In hun nieuwe podcast ‘Keihard’, die in augustus van dit jaar in première ging, fileren ze om de twee weken een nieuw onderwerp. Ze hebben het over Gen Z en waarom die generatie de “graafste” is, over activisme op sociale media, over heterocultuur (want ja, dat bestaat) en over het fenomeen “mom guilt”.
 
De titel van de podcast slaat niet op harde thema’s of een harde toon, maar wel op het stopwoordje dat Jozefien en Dalilla naar eigen zeggen constant gebruiken. “Heb jij dat ook? — Keihard! Lag jij ook plat van 't lachen? — Keihard! Da's echt weird, nee? — Keihard! Keihard is de manier waarop we door het leven walsen", schrijven de gastvrouwen.




Sisyphus

Een van de bekendste verhalen uit de Griekse mythologie is dat van Sisyphus. Hij werd ertoe veroordeeld dat hij elke dag een rotsblok naar boven op een berg moest duwen, alleen maar om telkens onvermijdelijk de rots weer naar beneden te zien rollen. We vragen ons af: waarom doet hij het in godsnaam? In de podcast ‘Sisyphus’ stellen ervaringsdeskundigen zich de vraag waarom iemand in godsnaam een berg zou beklimmen.
 
De Nederlandse omroep herenigde de bergbeklimmers die de allereerste Nederlandse missie naar een bergtop boven de 8.000 meter ondernamen. Ze zijn intussen kwieke zeventigers, maar herinneren zich nog elk detail, elke minuut in de bijtende kou en elke opoffering die ze moesten maken. Het moraal was niet altijd hoog en de kameraadschap niet altijd sterk, maar de klimmers zetten wel door.




Podcastfestival

De krant De Standaard produceert verschillende podcasts die online of in de podcast-app van de krant te beluisteren zijn. Ze zijn veelal informatief en gaan over actuele thema’s, cultuur of de geschiedenis van ons land. Ze hebben titels als ‘De schaduw van Dutroux’, ‘DS Radar’, ‘Buitenbaan’ en ‘Complot tegen de waarheid’. Begin december gaat de krant nog een stapje verder, want in samenwerking met de stad Oostende organiseren ze op vrijdag 3 en zaterdag 4 december een podcastfestival in het Kursaal.
 
Naast podcasters uit eigen land zoals Alex Agnew en Andries Beckers zullen daar de Amerikaan Brian Reed van ’S-Town’ en ‘This American Life’ en de Nederlandse Annegriet Wietsma van ‘De Deventer mediazaak’ te gast zijn. Dalilla Hermans, sinds augustus dus ook een podcaster, wordt de gastvrouw van de allereerste editie van het festival. Op dat festival zullen ook de Oorkondes uitgereikt worden, de Vlaamse podcastprijzen. Voorzitter van de 25-koppige jury is Wouter Deprez, en iedereen kan zich inschrijven om aanspraak te maken op een prijs.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top