Deze aanpassingen deed Tim Burton aan het script van ‘Miss Peregrine's Home for Peculiar Children’

Vijf jaar geleden maakten we kennis met de film ‘Miss Peregrine's Home for Peculiar Children’. Daarin schiep regisseur Tim Burton een buitengewone wereld waarin enkele kinderen beschikken over speciale krachten. De film is echter gebaseerd op een boek van schrijver Ransom Riggs waar Tim Burton zijn eigen twist aan gaf.

‘Miss Peregrine's Home for Peculiar Children’ vertelt het verhaal van de 16-jarige Jake Portman (Asa Butterfield). Deze tienerjongen vindt in de notities van zijn overleden grootvader aanwijzingen over een magisch en mysterieus eiland waar kinderen wonen die magische krachten zouden hebben. Jake vindt het eiland, ontmoet de kinderen en ontdekt dat ze groot gevaar lopen. Hij vraagt zich vervolgens af wat hij kan doen om de kinderen te helpen en komt tot het besef dat ook hij over een gave beschikt.

Je merkt het al: dit oogt als een spannend verhaal voor jong en oud. Gelukkig heeft regisseur Tim Burton bij aanvang van het draaien voor enkele acteurs uitgekozen die deze spanning en sensatie naar het grote scherm kunnen vertalen. We denken bijvoorbeeld aan Eva Green die de ravissante ‘Miss Peregrini’ speelt en aan Asa Butterfield die op 16-jarige leeftijd met verve de rol van Jake Portman vertolkt. Maar daar stopte het voor Tim Burton niet: hij paste het bronmateriaal voor de film, het boek van Ransom Riggs, zodanig aan opdat het script nog eens zo goed zou worden.

 

Verschil tussen boek en film

Welke aanpassingen deed Tim Burton dan? Wel, hij zorgde ervoor dat Olive en Enoch in de film verliefd op elkaar werden, hierdoor kwam er meer op het spel te staan. Bovendien verwisselde hij de gaven van enkele kinderen zodat ze nog meer complementair werden. Emma kreeg bijvoorbeeld de gave om lichter te worden dan lucht, terwijl ze in het originele boek van schrijver Riggs vuur kon maken.

Ook de antagonist van het verhaal werd onder handen genomen. Deze schurk, die luistert naar de naam van Mr. Barron, is in het boek een grafdelver die de jonge zieltjes van speciale kinderen wil opeten. In de film neemt Mr. Barron (Samuel L. Jackson) ook de krachten van zijn slachtoffers over en kan hij zich omtoveren tot eender welke gedaante. Als kers op deze lugubere taart, zorgde Tim Burton ervoor dat de slachtoffers van Mr. Barron hun ogen verloren wanneer ze door hem gegrepen werden

Het einde van de film verschilt eveneens van het boek. In de papieren versie moet Miss Peregrini het onderspit delven tegen de schurken. Hierdoor verandert ze permanent in een vogel en zetten de studenten alles op alles om haar, in een vervolgverhaal, te redden. Tim Burton koos voor een ander einde waarmee het verhaal vredevol afgesloten kon worden. Dit is geen ramp want ondanks de kleine aanpassingen werd er niet geraakt aan de magische wereld en de idem dito magische avonturen waardoor deze film een must-see blijft!

Ontdek 'Miss Peregrine's Home for Peculiar Children' op Disney + beschikbaar via de tv-optie “All Stars” en “All Stars & Sports” van Proximus Pickx. Meer info over onze tv-opties vind je hier terug.


Top