Speeldag 10 in de Jupiler Pro League wordt reeds een levensbelangrijk weekend onderin het klassement. Rode lantaarn Beerschot trekt immers naar OH Leuven, de voorlaatste in de stand. Met een kloof van zeven punten tussen beide teams kan Beerschot zich geen enkele uitschuiver meer permitteren.

Terwijl Leuven zich vorig weekend naar een hard bevochten punt zwoegde op bezoek bij landskampioen en leider Club Brugge, bleef het kommer en kwel op ‘t Kiel. Het eerste optreden van nieuwe coach Javier Torrente zorgde in eigen huis tegen Eupen niet voor het gewenste schokeffect. Nog voor de pauze moest Beerschot met negen spelers verder na twee rode kaarten, wat resulteerde in een logische 0-3-nederlaag tegen het verrassend sterke Eupen. Vorig jaar stond Beerschot - Eupen begin december geprogrammeerd en was Beerschot de fiere leider. Het kan verkeren.

De realiteit voor Beerschot is hierdoor bikkelhard. Met 1 op 27 staat het troosteloos laatste in 1A. De kloof met OH Leuven, de voorlaatste in het klassement, is nu al zeven punten. En net nu moet Beerschot zaterdag 2 oktober naar het King Power At Den Dreef Stadion trekken voor een ware zespuntenmatch.

Crisis op het Kiel

Ook tegen Eupen stapelde de foutenlast zich op. "We hebben onszelf weer in de voet geschoten. We pakken heel veel rode kaarten dit seizoen. Je kan een plan hebben en met veel wil aan de wedstrijd beginnen, maar als je aan de rust met negen staat, dan kan je die plannen weggooien. We willen absoluut, maar op bepaalde vlakken moeten we misschien afgeremd worden. We moeten meer een balans vinden”, liet Beerschot-middenvelder Tom Pietermaat weten. 

Naast het defensieve geknoei werden ook andere pijnpunten al meermaals blootgelegd. Dit Beerschot speelt zonder persoonlijkheid en karakter. Er is nauwelijks creativiteit, weerbaarheid en voetbalverstand. Een harde vaststelling voor de ploeg die begin vorig seizoen de Jupiler Pro League zo fel kleurde. 

Toch geloven sommigen nog in een positieve afloop voor Beerschot, ondanks de penibele situatie. “Ik denk dat Beerschot ploegen als Cercle Brugge en Seraing moet opjagen. Aan het einde van de rit zal het die ploegen moeten en kunnen voorbijsteken”, liet Mo Messoudi, tv-analist en tegenwoordig assistent-trainer bij Westerlo, weten aan Gazet van Antwerpen.

Gouden punt

De situatie bij Beerschot staat in schril contrast met de manier waarop ze in Leuven proberen om de zaken om te keren. OHL staat dan wel voorlaatste, tegen Club Brugge werd een bijzonder belangrijk punt gepakt. Het was voor Leuven de eerste keer dat ze zowaar een punt mee graaiden op Jan Breydel. 

Laat Beerschot zich opmerken door defensief geknoei, dan stond de defensie van OHL als een huis op Brugge. Met een uitmuntende Rafael Romo als sluitstuk. Daarnaast voetbalde OHL, vooral voor rust, haast complexloos en gaf het een gretige indruk. De beloning met een driepunter kwam er niet. De belegering van Club Brugge aan het doel van Romo resulteerde in één treffer. Maar blauw-zwart kwam niet verder dan de gelijkmaker van Clinton Mata. “Een gouden punt”, zo oordeelde OHL-speler Siebe Schrijvers na afloop.

Pakt Beerschot zijn eerste zege in misschien wel de match van de laatste kans? Het antwoord volgt op zaterdag 2 oktober. Kijk vanaf 20u45 live naar de zespuntenmatch op kanaal 1 van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie All Sports van Proximus.

Proximus Pickx biedt een nieuwe ‘interactieve’ modus aan via zijn app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze nieuwe functie kan je de ploegopstellingen ontdekken, wedstrijdstatistieken analyseren of zelfs de geschiedenis van de afgelopen wedstrijden vinden met slechts één klik. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven door het digitale wiel aan de rechterkant van het scherm te gebruiken. Ervaar de prestaties van je favoriete team als nergens anders!