Standard moet in Mechelen een nieuwe adem vinden, wil het dit seizoen nog meetellen

Jupiler Pro League | Niets lijkt nog te lukken voor Standard Luik. Vorig weekend werden ze thuis nog verslagen door Sint-Truiden, maar het hele seizoen al doen de Rouches niet veel goeds. De vraag is nu hoe laag de club dit  seizoen nog kan vallen… Of komt er toch een ommekeer?

Door Proximus

Deel dit nieuws

Sinds een aantal seizoenen hebben tegenstanders geen schrik meer voor Standard. De Luikse club is door omstandigheden een doorsnee team geworden dat alleen nog zijn naam heeft om indruk mee te maken. Want zowel op het veld als achter de schermen gaat het schip te water. Volgens sommigen is dit seizoen nu al helemaal verloren voor het team, maar zo ver is het nog niet. Maar als de club zo doorgaat, zal het misschien niet lang meer duren.
 
Na 9 speeldagen in de Pro League hebben de Rouches al 4 nederlagen geleden, en niet de minste. 2-5 tegen Antwerp, 4-0 bij Union, 0-1 tegen Anderlecht en laatst dus 1-2 tegen Sint-Truiden. Sclessin is niet langer een bolwerk in het Belgische voetbal. En ook al zette de club tegen Anderlecht een respectabele wedstrijd neer die misschien wel een ander resultaat had verdiend, toch blijft er maar één gevoel overheersen: teleurstelling.
 
Is Mbaye Leye nog ‘the man for the job’?
 
Na twee nederlagen op rij, en dat in eigen huis, gaat Standard op verplaatsing naar Mechelen. Een verplaatsing die nooit gemakkelijk is, het KV-publiek kennende. Maar de Rouches moeten absoluut de lat hoger leggen als ze niet in een diepe crisis verzeild willen raken. Om zinken te voorkomen heb je een goede kapitein aan het roer nodig, en de vraag is nu of Mbaye Leye die kapitein kan zijn.
 
De Senegalees had aanvankelijk een uitstekend debuut gemaakt bij Standard met wat nochtans, niet ongelangrijk, zijn eerste ervaring als T1 was. Toch is het mooie sprookje nu veranderd in een ware nachtmerrie. Sinds zijn trainersdebuut heeft Leye 35 wedstrijden gecoacht… met 14 nederlagen en slechts 16 overwinningen als lamentabel resultaat. Eén probleem is dat hij er niet lijkt in te slagen om een duidelijke richting uit te gaan met zijn team. Met frequente tactische veranderingen is het moeilijk om een rode draad in zijn spelplan te vinden, om niet te zeggen dat er helemaal géén rode draad is. Heel vaak hebben we het gevoel dat alles geïmproviseerd is. Velen lachen misschien wel met het systeem van Anderlecht, maar het heeft in ieder geval de verdienste van duidelijk en zichtbaar te zijn op het veld. Dat kunnen we van Standard helemaal niet zeggen.
 
Een seizoen om nu al te vergeten?
 
Wat echter niet kan worden ontkend is dat de T1 in Luik jongere talenten weet te lanceren. Hij aarzelt nooit om jeugdspelers een kans te geven, ondanks hun jonge leeftijd. Dankzij Leye is Hugo Siquet nu de onbetwiste sterkhouder van de rechtsback. Als verzachtende omstandigheid kan ook worden aangevoerd dat de club in financiële moeilijkheden verkeert en daardoor met weinig middelen een team moest samenstellen. Maar dat weerhield sportief directeur Benjamin Nicaise er niet van om jongens als Donnum, Peeters en Rafia aan te trekken.
 
Op het veld blijft het niveau echter te wensen overlaten. Mathematisch gezien is het seizoen van Standard in principe nog niet verloren, maar het is gezien de huidige gang van zaken moeilijk voor te stellen dat het team terug bij de kopgroep kan aansluiten. Het wordt vermoedelijk zelfs erger, tenzij er een grote ommekeer plaatsvindt. Als dat niet gebeurt, kunnen we bijna met zekerheid een kruis maken over het seizoen van Standard.

Het programma van speeldag 10 in de Jupiler Pro League:

Vrijdag 1 oktober 

Zaterdag 2 oktober

Zondag 3 oktober

Volg de Jupiler Pro League het hele seizoen, en in het bijzonder Mechelen - Standard deze vrijdag om 20u45, op de zenders van de Eleven Pro League, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top