Miles Davis, een muzikale legende die nog steeds artiesten inspireert

Dinsdag is het dag op dag 30 jaar geleden dat Miles Davis overleed. De iconische jazzcomponist heeft ons een onschatbare muzikale erfenis nagelaten. Zijn palmares inspireert nog steeds een hele reeks populaire hedendaagse artiesten. Proximus Pickx laat enkele beroemde fans aan het woord.

John Legend

Onder de zangers die zich door zijn werk lieten inspireren, vinden we onder meer John Legend. Hij schaamt zich niet om Davis een 'coole' artiest te noemen, een icoon met een eigen stijl. Hij omschrijft hem als een 'trendsetter'. "Ik luisterde de hele tijd naar 'Kind of Blue' toen ik op de universiteit zat, vooral tijdens de blokperiodes," vertelde hij aan The Fader. "Zijn werk is subliem: de muziek, de melodieën, de arrangementen zijn allemaal heel subtiel. Ik herinner me vrijwel elke noot en zelfs vandaag kan ik de hele plaat neuriën. Het zit in mijn hoofd en elk album van hem dat ik tot nu toe heb beluisterd, heeft ongetwijfeld een impact gehad op mijn eigen muziek.”

Benjamin Curtis
 
Voor Benjamin Curtis, de overleden gitarist van The Secret Machines, staat de invloed die Davis heeft gehad op zijn eigen muziek voorop. "Ik realiseerde me dat alles waar ik naar luisterde waarschijnlijk werd beïnvloed door Miles Davis." Curtis noemt Davis een pionier in de muziekwereld. Hij omschrijft de artiest als een unieke persoonlijkheid. Ook John Mayer is dezelfde mening toegedaan. Hij gelooft dat Miles Davis een waanzinnig talent had om zijn eigen muziek te schrijven en uit te brengen. "Hij beschouwde elke plaat als een experiment. En eenmaal dat hij een plaat had afgewerkt, begon hij daarna aan een nieuw experiment. Die werkwijze is helemaal tegengesteld aan wat popmuziek of muziek in het algemeen tegenwoordig is." 

Navii
 
Meer recent sprak de Franse zanger Navii zich uit over zijn voorliefde voor Davis' muziek door hem rechtstreeks in een van zijn nummers te vernoemen. De titel van het nummer draagt zelfs zijn naam. "Alors j'écoute du Miles Davis / Et le temps passe / On s'afflige des supplices / Puis on se lasse", zingt de artiest. In het Nederlands vertaald is dat "Ik luister dus naar Miles Davis / En de tijd verstrijkt / We treuren om de pijn / daarna vervelen we ons". Het is duidelijk: dertig jaar na zijn dood blijft Miles Davis een nieuwe generatie artiesten van divers pluimage inspireren.

Ontdek ook de documentaire 'Miles Davis: Birth of the Cool' op Netflix. Meer info over de tv-optie 'All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.
 

Muziek

Bekijk alles
Top