De Ronde van Lombardije is het laatste wielermonument van het seizoen. De editie van 2020 werd ontsierd door de vreselijke val van Remco Evenepoel in de afdaling van de Muur van Sormano. De organisatoren hebben geleerd uit het voorval.
In het seizoen 2020, dat verstoord werd door de pandemie, klonk de bijnaam van de Ronde van Lombardije iets minder toepasselijk dan normaal: de ‘koers van de vallende bladeren’ vond immers plaats op 15 augustus. Een datum die voor eeuwig in het geheugen van menig wielerfan gegrift staat, en nog meer in dat van onze landgenoot Remco Evenepoel.
 
Die dag is de jonge coureur van Deceuninck Quick-Step de gedoodverfde favoriet, maar zijn koers zou omslaan in een nachtmerrie. Als deel van een grupetto van zeven man op de Muur van Sormano duikt Vincenzo Nibali in de afdaling, zijn tegenstanders moeten hun grenzen opzoeken om in zijn zog te blijven. Evenepoel, die geen daalspecialist is, mist diep in de afdaling een bocht, tuimelt over een brugreling en een verdwijnt in een ravijn. De beelden zijn angstaanjagend. Iedereen hield zijn adem in. De Belg leek bij bewustzijn toen een cameraploeg de eerste beelden na zijn val schoot. Het verdict: een bekkenbreuk en een longkneuzing, waardoor hij een kruis moest maken over zijn seizoen. Het had veel erger kunnen aflopen.
 
Muur van Sormano geschrapt uit het parcours
 
De organisatie heeft deze editie aan het parcours gesleuteld. Op 9 oktober brengt een parcours van 239 kilometer de renners van Côme naar Bergamo. Zes hellingen staan op het menu, met het kleine bultje van Bergamo Alta als toemaatje in de staart van het parcours, voor een totaal van 4.500 hoogtemeters.
 
Er wacht de renners enkele monsterlijke hellingen, zoals de Roncola, met hellingsgraden die pieken naar 17% en meer. De Muur van Sormano, die al berucht was door de tuimelpartijen van Philippe Gilbert in 2012, Jan Bakelants en Laurens de Plus in 2017, werd uit het parcours gehaald. De organisatoren hebben hun lesje geleerd na het drama met Evenepoel.
 
Deelnemersveld om van te smullen
 
Deze Ronde van Lombardije wordt het decor van een epische strijd tussen renners die het wielerseizoen gekleurd hebben. Tekent present: het Sloveens duo Tadej Pogacar, tweevoudig winnaar van de Tour de France, en Primoz Roglic, drievoudig laureaat van de Vuelta en olympisch kampioen tijdrijden. Voeg daarbij smaakmakers als Jonas Vingegaard, tweede in de Tour, Aljandro Valverde en Joao Almeida, en je krijgt een deelnemersveld om duimen en vingers bij af te likken.
 
Remco Evenepoel zal ongetwijfeld een mooie prestatie willen neerzetten na zijn tragische val vorig jaar. De 21-jarige diamant liet onlangs nog weten zich beter te voelen dan voor zijn val. Hij behoort dus tot de favorieten voor de opvolging van Jakob Fuglsang op de erelijst, waar Philippe Gilbert met zijn eindzeges in 2009 en 2010 als laatste Belg op prijkt.

Volg de Ronde van Lombardije op zaterdag 9 oktober live vanaf 10u10 op Eurosport 1 of op VTM vanaf 13u35.