Weer op stoom na een blessure die hij medio augustus opliep, en in bloedvorm: Jan Vertonghen, aanvoerder van Benfica, bekampt in de Champions League een gewond Barcelona.
In zijn openingsmatch in de Champions League keerde Benfica terug uit Oekraïne en Dynamo Kiev met een gelijkspel in de achterzak. Een billijke 0-0, maar geen goede zaak met het oog op de stand in groep F, die twee zwaargewichten herbergt: Bayern München en Barcelona.
 
Althans, op papier. Want de laatste tijd is Barça slechts een schim van zichzelf. Het team van coach Ronald Koeman is op de dool sinds het vertrek van koning Messi en liet zich naar de slachtbank leiden door Bayern München op de openingsspeeldag in de Champions League. Maar een gewond dier kan vervaarlijk uithalen. En daarom is een Jan Vertonghen in vorm geen overbodige luxe voor Benfica, dat de Catalanen ontvangt op deze tweede Champions League-speeldag.  
 
De vorm en het vertrouwen van de coach zijn terug
 
Midden augustus liep Vertonghen een blessure op tijdens de terugmatch in de barrages tegen Spartak Moskou. De verdediger werd aan de rust gewisseld. Het verdict: een spierscheur aan de bil. Een kwetsuur die uiteindelijk minder ernstig was dan verwacht en die de Belg een tiental dagen van het veld hield.
 
Bij zijn terugkeer toonde de Rode Duivel meteen zijn waarde in de Portugese defensie. In de vijf jongste matchen die Benfica speelde met onze landgenoot in zijn rangen incasseerden de hoofdstedelingen slechts vijf doelpunten, tegen Tondela en Boavista. En wat beter is: de sterke persoonlijkheid van de verdediger noopte zijn trainer, Jorge Jesus, om hem de aanvoerdersband toe te kennen voor de twee laatste wedstrijden.
 
Barça muilkorven
 
De ervaring van Vertonghen zal goed van pas komen bij het bedwingen van Barça. De Catalanen mogen dan wel niet in grootse doen zijn, ze blijven wel een gevaarlijk elftal. De dip die de club nu doormaakt zou als extra motivatie kunnen dienen voor de troepen van Ronald Koeman, om de criticasters de mond te snoeren.
 
Messi en Griezmann zijn pleite, maar een speler als Depay kan de Portugese defensie een lastige avond bezorgen. En dan vergeten we nog Coutinho, die weer in de Catalaanse armen gesloten werd, of de jonge Demir. Barça is een ploeg in opbouw, maar kan nog steeds venijnig uit de hoek komen. Een puike prestatie van Vertonghen tegen een club met het prestige van Barça zal zijn zelfvertrouwen een boost geven, zo’n dikke week voor de halve finale in de Nations League tegen Frankrijk.

Volg de UEFA Champions League het hele seizoen lang op de kanalen van Pickx+ Sports, beschikbaar in de tv-optie All Sports van Proximus.

Proximus Pickx biedt een nieuwe ‘interactieve’ modus aan via zijn app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze nieuwe functie kan je de ploegopstellingen ontdekken, wedstrijdstatistieken analyseren of zelfs de geschiedenis van de afgelopen wedstrijden vinden met slechts één klik. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven door het digitale wiel aan de rechterkant van het scherm te gebruiken. Ervaar de prestaties van je favoriete team als nergens anders!