De vierde editie van de Laver Cup vindt dit weekend plaats in Boston. Op de tabellen staan zes Europese spelers tegen zes spelers uit andere continenten van de wereld.
Europa versus de rest van de wereld. Dat is de tennisposter voor dit weekend. Van vrijdag tot en met zondag strijden de beste tennissers in Boston om “het oude continent” te onderscheiden van de rest van de wereld in de vierde editie van de Laver Cup.
 
Wie verdedigt de Europese eer?
 
Aan Europese zijde zien we dit weekend de Russen Daniil Medvedev (ATP 2) en Andrey Rublev (5e), de Griek Stefanos Tsitsipas (ATP 3), de Duitser Alexander Zverev (ATP 4), de Italiaan Matteo Berrettini (ATP 7)) en de Noor Casper Ruud (ATP 10) aantreden. Een zeer competitief team, ondanks het ontbreken van drie absolute topspelers: Novak Djokovic (1e ATP), Rafael Nadal (6e) en Roger Federer (9e).
 
De Canadezen Denis Shapovalov (ATP 12) en Felix Auger-Aliassime (ATP 11), de Argentijn Diego Schwartzman (ATP 15), de Amerikanen Reilly Opelka (ATP 19) en John Isner (ATP 22) en de Australiër Nick Kyrgios (ATP95) vertegenwoordigen de rest van de wereld. Zal dit zestal na drie opeenvolgende nederlagen, en een 2020-editie die vanwege het coronavirus werd afgelast, er eindelijk in slagen om het sterke Europese team te breken?
 
Pijnlijke afwezigheid van Federer
 
Door terugkerende pijn in zijn rechterknie en een nieuwe operatie die medio augustus werd uitgevoerd, zag Roger Federer zich genoodzaakt zich terug te trekken uit alle wedstrijden waaraan hij in deze periode normaal had moeten deelnemen. De Laver Cup is er daar één van. “Het doet me veel pijn”, gaf de Zwitserse kampioen toe. “Ik wist dat ik op een gegeven moment niet zou kunnen deelnemen, maar ik had niet gedacht dat het dit jaar zou zijn.”
 
De levende tennislegende, die in augustus net zijn 40ste verjaardag vierde, blijft echter vol vertrouwen en ziet zichzelf naar eigen zeggen volgend jaar weer op de courts verschijnen in Londen. “Een van mijn doelen is om er echt weer bovenop te komen en ik hoop op plaatsen zoals de O2 Arena in Londen te spelen”, voegde hij eraan toe. Dat de terugtrekking van Federer hem zo dwars zit, heeft ongetwijfeld ook te maken met het feit dat hij het zelf was die in 2017 samen met zijn agent Tony Godsick deze zeer speciale competitie in het leven riep…
 
Volg de Laver Cup van vrijdag 24 september tot en met zondag 26 september op Eurosport 1 NL.