'Dune', een overweldigend succes na een week in de filmzalen

Films |
De langverwachte film 'Dune', met in de hoofdrollen Thimothée Chalamet, Zendaya en Jason Momoa, kwam op 15 september voor het eerst in de bioscoop uit. Na een week is deze futuristische film erin geslaagd om een blockbuster te worden. Proximus Pickx vertelt je alles over wat wel eens de film van het jaar zou kunnen worden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

'Dune' is niets minder dan een nieuwe bewerking van de gelijknamige roman van Frank Herbert. Het verhaal heeft de reputatie om niet geschikt te zijn voor een verfilming. David Lynch heeft al eens in 1984 geprobeerd om een filmbewerking te maken, maar hij kon niet echt overtuigen. Het was pas Denis Villeneuve, regisseur van 'Blade Runner 2049', 'Prisoners' en 'Arrival', die de vertaalslag tussen de literaire en de filmwereld tot een goed einde kon brengen.
 
In de verre toekomst, waar mensen van planeet naar planeet reizen, is er een kostbare hulpbron die het lot van de mensheid voor altijd kan veranderen. Het medicijn "Melange", ook wel "Spice" genoemd, is alleen te vinden op de woestijnplaneet Arrakis en heeft bijzondere eigenschappen. De stof verlengt het menselijk leven, maakt je immuun voor gifstoffen en geeft je bovenmenselijke mentale krachten. Deze krachtige stof is uiterst zeldzaam en daarom erg gewild. De familie Atreides wordt naar deze mysterieuze planeet gestuurd om te zorgen voor de winning van "Spice". Onderweg komen ze gigantische zandwormen tegen en een inheems volk van Arrakis, de Fremen.

Kassucces

De cast heeft een grote rol gespeeld in het succes van deze kaskraker. De hoofdpersonen van deze futuristische en sci-fi Romeo en Julia zijn niemand minder dan Timothée Chalamet en Zendaya. Naast hen vertolken Rebecca Ferguson, Jason Momoa, Oscar Isaac en Josh Brolin een belangrijke rol in de film. 'Dune' ging voor het eerst in première op het prestigieuze Filmfestival van Venetië, waar het maar liefst acht minuten een staande ovatie kreeg.
 
Het duurde niet lang voordat 'Dune' zijn potentieel voor commercieel succes bevestigd zag. Twee dagen na de première bracht de film ruim 8 miljoen Amerikaanse dollar (6,8 miljoen euro) op op de internationale markt. In Frankrijk reeg de film de bezoekerrecords aaneen vanaf de eerste dag in de filmzalen. Op 15 september wilden niet minder dan 181.316 mensen 'Dune' zien, waarvan 65.799 mensen in avant-première. Het lijkt erop dat 'Dune' de harten heeft veroverd van kijkers die zich vanwege de coronapandemie lang niet meer hebben neergevlijd in een bioscoopstoel.
 
Dat de film een klinkend succes is, is maar goed ook. Het succes van deze speelfilm is bepalend voor de productie van het tweede deel. Denis Villeneuve kijkt immers tevreden terug op de verfilming van het eerste deel van de roman van Frank Herbert. Niettemin zal je geduld moeten hebben om het volgende deel van de avonturen van ‘Dune’ te ontdekken.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top