'Het Scheldepeloton', een tragisch verhaal over vijf Gentse wielervrienden

Niemand minder dan wielerlegende Tom Boonen noemde in een interview met presentator Lieven Van Gils "wielrennen de gevaarlijkste sport van allemaal". Dat dit geen overdrijving is, toont 'Het Scheldepeloton'.

'Het Scheldepeloton' vertelt het verhaal van Wouter Weylandt, Iljo Keisse, Dimitri De Fauw, Kurt Hovelijnck en Bert De Backer. Ze leren elkaar kennen op hun trainingstochten langs de Schelde en vechten samen voor dezelfde droom om profwielrenner te worden.  Een na een maken ze de droom waar, maar de weg naar de roem is bezaaid met hindernissen, drama en tragiek. Twee vrienden uit de groep zullen vroegtijdig overlijden. Dimitri De Fauw stapte uit het leven in 2009, Wouter Weylandt verongelukte in 2011 in de Ronde van Italië.

Schaduwzijde

Waar veel sportdocumentaires en -reeksen vooral scherpstellen op successen, heeft 'Het Scheldepeloton' hoofdzakelijk oog voor de schaduwzijde van het wielrennen. In een interview met TV Visie beaamt presentator Lieven Van Gils de uitspraak van Tom Boonen dat wielrennen de gevaarlijkste sport van allemaal is en dat elke wedstrijd in een tragedie kan eindigen. "Door 'Het Scheldepeloton' heb ik inzicht gekregen in wat het met de familie en vrienden van zo’n wielrenner thuis doet. Elke keer weer die spanning. Ze vertrekken. Maar komen ze ook aan? Dat was best wel confronterend", aldus Van Gils.
 
De reeks is gebaseerd op het veelgeprezen boek 'De Val' van Matthias M.R. Declercq. Lieven Van Gils, Hendrik Luyten en Wouter Heymans maakten er een televisiebewerking van met veel archiefmateriaal, interviews met de protagonisten en mensen uit de intieme kring van de wielrenners. Het resultaat is een beklijvend portret van de vijf jonge wielerbeloften dat zeker het kijken waard is.
 
Bekijk 'Het Scheldepeloton' op 20 september 2021 om 21u20 op Canvas, later integraal op VRT NU of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Heb je naar aanleiding van dit artikel nood aan een gesprek? Je kan anoniem en gratis terecht bij de Zelfmoordlijn op het telefoonnummer 1813 of via www.zelfmoord1813.be.

Films

Bekijk alles
Top