Twee weken voor de huidige editie van de legendarische Franse klassieker rijzen er vragen over de organisatie van de editie van volgend jaar. 
Wielerfans weten dat het coronavirus genadeloos toesloeg in de wedstrijdkalender van 2020: nadat de wielrenners noodgedwongen moesten wachten tot april dit jaar om de Hel van het Noorden te beleven, kregen ze afgelopen voorjaar te horen dat ze moesten wachten tot oktober om er de voeten op de pedalen te zetten. Het hoeft dan ook niet gezegd te worden dat de planning van de editie van volgend jaar al voor onrust zorgt bij de organisatie, wielrenners en fans. Momenteel is er voor de 119e editie nog geen datum geprikt.
 
Meestal vindt deze wedstrijd een week plaats na de Ronde van Vlaanderen. Aangezien die wedstrijd volgend jaar van start gaat op 3 april 2022, zou de noordelijke klassieker normaal gepland zijn voor 10 april. Maar de Franse politiek steekt daar een stokje voor, want op die dag gaan onze zuiderburen naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. De Franse regering stond de organisatie van een grote wielerwedstrijd in het verkiezingsweekend niet toe en de organisatoren zitten dus in een flinke impasse.
 
Verschillende opties overwogen
 
Het valt in ieder geval niet mee om in een toch al drukke wielerkalender één van de vijf monumenten van het wielerseizoen te vervangen. Volgens Sporza bestaan er verschillende scenario's en zou Parijs-Roubaix in directe concurrentie kunnen komen met een andere klassieker van het seizoen, de Amstel Gold Race.
 
Het eerste scenario is om Parijs-Roubaix op maandag 18 april, tweede paasdag, te laten plaatsvinden. Dat is de dag na de Amstel Gold Race. De eerste dameseditie zou op dezelfde dag plaatsvinden als de herenrace. Het tweede scenario op tafel is dat de twee races nog steeds op dezelfde dag plaatsvinden maar dat als datum 16 april wordt gekozen.
 
De laatst genoemde oplossing is om de damesrace op vrijdag 15 april te organiseren, de herenrace op zaterdag 16 april en de Amstel Gold Race op zondag 17 april. Als deze twee klassiekers bijna tegelijkertijd zullen plaatsvinden, zullen sommige wielertalenten als Wout Van Aert en Mathieu van der Poel moeten kiezen waar ze willen scoren. Zelfs voor de grootste kampioenen is het geen sinecure om in dit geval deze twee uitdagende wielerwedstrijden te combineren.