'The Mummy' op VTM3: herrijst de franchise ooit nog uit zijn as?

Films | Vanavond zendt VTM3 de avonturenfilm 'The Mummy' uit, waarin een Egyptische mummy na 3.000 jaar tot leven komt en de tien plagen van Egypte over de aarde doet neerdalen. De Amerikaanse avonturier en gewezen kolonel in het Frans Vreemdelingenlegioen Richard O'Connell moet de meubelen redden en de bovennatuurlijke dreiging onschadelijk maken. Drie jaar na het laatste wapenfeit in de franchise oogt het lot van de filmreeks onzeker: is 'The Mummy' definitief begraven?

Door Pickx

Deel dit nieuws

In 2018 verscheen met de televisiefilm 'Scorpion King: Book of Souls' het achtste deel in het derde leven van de 'The Mummy'-franchise. De 'Scorpion'-films zijn een spin-off van de originele verhaallijn, zonder hoofdrolspeler Brendan Fraser. Het originele bronnenmateriaal voor de franchise dateert uit 1932. Uit die eerste film zijn intussen drie filmreeksen en één spin-off reeks voortgevloeid, goed voor een totaal van vijftien langspeelfilms. De franchise omvat ook vijf computerspellen en een tv-serie. Een rijk universum dus, dat sinds 1932 drie keer nieuw leven ingeblazen werd: in de jaren veertig, eind jaren 50 en rond de milleniumwisseling.

Intussen lijkt het einde van deze cyclus nabij. 'The Mummy' was andermaal verslagen en de steeds herrijzende kwelgeest leek voor eeuwig van de aardbodem verbannen. De rust keerde weder en de franchise doofde als een nachtkaars uit. Reden? De slechte ontvangst van 'The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor'. Plannen voor een vierde film werden opgeborgen toen de film afgekraakt werd door pers en publiek. De verguisde reboot uit 2017 met Tom Cruise in een hoofdrol bezegelde het lot van Fraser als mummiejager.

Hiatus na de fysieke kwelling van 'The Mummy'

Na zijn laatste verschijning in 'The Mummy' verdween Fraser uit beeld. Hij laste een sabbatperiode in en zwoer de grote filmrollen af. Hij zette zijn acteercarrière voort op een lager pitje en strikte over een lengte van een paar jaar slechts een handvol tv-rollen. De reden voor zijn breuk met Hollywood? De man was afgepeigerd na zijn acteerwerk voor 'The Mummy'. "Toen we de derde 'Mummy' filmden in China hing ik nog aaneen met ijs en tape", vertelde Fraser aan GQ. De acteur voerde vaak zelf stunts uit, en liep daarbij heel wat averij op.

Na zijn zoveelste letsel moest hij geopereerd worden, maar door een complicatie mocht hij pas een jaar later onder het mes. Daarnaast was zijn knie al gedeeltelijk vervangen en was er ook heel wat oplapwerk aan zijn rug. Naar eigen zeggen liep Fraser bijna zeven jaar lang de deuren van ziekenhuizen plat. Hij was een gebroken man. In 2019 besloot hij alsnog om zijn acteercarrière nieuw leven in te blazen met zijn hoofdrol als Cliff Steele (aka Robotman) in de DC-reeks 'Doom Patrol' en zijn verschijning in 'The Poison Rose', met John Travolta en Morgan Freeman. Dat hij na zijn calvarietocht als mummiejager ooit nog de rol van Richard O'Connell zal hernemen, als de filmreeks überhaupt al voortgezet wordt, lijkt zeer onwaarschijnlijk.

Bekijk ‘The Mummy’ vanavond om 20u35 op VTM3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top