World Cleanup Day: opkomen voor het milieu klinkt als muziek in de oren!

Op 18 september breekt World Cleanup Day aan, of de mondiale dag van de wereldschoonmaak. De vierde editie van dit evenement wil het publiek sensibiliseren over de staat van onze planeet. Overal ter wereld schieten initiatieven als paddenstoelen uit de grond. Deelname aan de grote kuis klinkt deze keer als muziek in de oren, met dit luistermateriaal dat ijvert voor de goede milieuzaak.

Y’a le feu au lac

Is het einde van de plastic zakken dan echt goed nieuws voor de planeet? Helpen mails onze aarde om zeep? Vervuilen we minder als we lokaal eten? In deze podcast – die wortel schoot tijdens de coronacrisis en uitgezonden wordt op de site van de krant Ouest-France – onderzoekt journalist Lucas Scaltritti onze waarheden over ecologie. Hij kruipt niet in de rol van moraalridder, maar vlooit in een reeks afleveringen van twintig minuten uit hoe accuraat onze kennis over ecologie écht is, en hoe we dagelijks ons steentje kunnen bijdragen aan een beter milieu.

Coldplay

"We gaan niet op tournee voor ons laatste album. We gaan één à twee jaar broeden op een tournee die geen schade berokkent aan het milieu, en die zelfs actief bijdraagt aan een beter milieu”, zo verklaarde Chris Martin, frontman van Coldplay, bij de micro van de BBC in november 2019. Toen loste Coldplay zijn nieuwste plaat, ‘Everyday Life’. De groep beperkte zich tot twee optredens in de Jordaanse hoofdstad Amman, waar de band zich toen bevond. Het concert werd eveneens uitgezonden op YouTube. Sindsdien reflecteert de groep over een manier om de ecologische voetafdruk van zijn tournees te beperken, alvorens weer de boer op te gaan. 

Julien Doré - La fièvre

De Franse zanger heeft er nooit een geheim van gemaakt een fervente voorvechter te zijn van de groene zaak en alles wat ermee te maken heeft, zoals dierenwelzijn. In 2020 drukte Julien Doré ons met de neus op de feiten bij zijn comeback met de single ‘La Fièvre’, als voorproefje van zijn album ‘Aimée’. In de song filosofeert de winnaar van La Nouvelle Star (‘Idool’ in Vlaanderen) 2007: “De wereld is veranderd, enkele van zijn ruggenwervels zijn verplaatst.” De zanger kaart onder meer de opwarming en de overconsumptie aan. En eenmaal het lied in je hoofd zit… 

Will I Am - S.O.S (Mother Nature)

Van een ander allooi, meer hiphop, is deze track van de Black Eyed Peas-zanger, die in 2007 aanklaagde hoe onze samenleving omgaat met planeet aarde. Will I Am verpakte zijn bezorgdheden in de song ‘S.O.S (Mother Nature)’ op zijn album ‘Songs About Girls’. Hij zingt over de fragiliteit van Moeder Natuur en hoe ze langzaam aftakelt, omdat we haar decennialang verwaarloosd hebben. En over hoe iedereen verblind wordt door geld en welvaart, ondanks de natuurrampen die onze planeet steeds vaker teisteren. Het stemt tot nadenken…

Super Ecolo

Deze podcast snijdt het milieuthema aan in een verschillende stijl: met humor. Charles Trahan grapt en grolt over diverse milieutypes, verknipte uitvindingen om de planeet te helpen of bizarre initiatieven zoals een koppel dat een koe wil grootbrengen op hun balkon. Humor als saus om het publiek toegankelijker te sensibiliseren over milieu?
 
Meer weten over alle initiatieven die Proximus lanceert omtrent duurzame ontwikkeling? Hier brandt de lamp.

Lees hier meer over de campagne ‘Don’t Miss The Call’ en onze doelstelling om in 2021 150.000 gsm-toestellen in te zamelen.
 

Muziek

Bekijk alles
Top