One day, one goal: Branko Oblak vuurt een raket in het Engelse doel

We gaan een paar decennia terug in de tijd, naar de periode toen Joegoslavië nog bestond. Het Balkanland, vijftien jaar geleden uiteengevallen in Servië en Montenegro, deed het lange tijd erg goed in het wereldvoetbal. Joegoslavië bracht een aantal zeer getalenteerde spelers voort, zoals Branko Oblak. De Engelsen herinneren zich hem nog.

In 1974 was Joegoslavië het beste voetballand van Oost-Europa, met uitzondering van de toenmalige Sovjetunie. De Joegoslaven, EK-finalisten in 1960 en 1968, hadden in 1974 een generatie vol talent op het veld staan. In 1976 bereiken ze nog de halve finale van hun EK, maar strandden ze uiteindelijk op de 4de plaats.
 
De nationale ploeg kwalificeerde zich voor het WK 1974 in West-Duitsland en speelde vooraf verschillende opwarmingswedstrijden, waaronder één tegen Engeland op 5 juni. Een wedstrijd die in het teken zal blijven staan van één doelpunt: dat van Branko Oblak. Een ongelooflijke knaller die zelfs de aanvaller zelf amper kon geloven.

Talent uit Slovenië

Branko Oblak werd geboren in Ljubjana, Slovenië, een van de toenmalige deelstaten van Joegoslavië. In 1974 was hij 27 jaar oud en speelde hij in de Joegoslavische competitie, bij Hajduk Split (Kroatië). Na zijn talent eerder te hebben gedemonstreerd in Ljubjana, was het een logische stap om daar zijn carrière in de nationale competite voort te zetten. Ook bij Hajduk Split gooide hij hoge ogen, maar dan voor een kortere tijd.
 
Na slechts twee seizoenen, op 28-jarige leeftijd, verhuisde Obluk naar West-Duitsland om te worden ingelijfd bij Schalke 04. Een transfer die hem in staat stelde iets anders dan het communisme te ontdekken, ook al bevond Joegoslavië zich als satellietstaat van de USSR niet achter het ijzeren gordijn. Daarna ging het nog richting Bayern München, voor een terugkeer naar huis en een carrière-einde in Oostenrijk.

Een raket in de Engelse netten

Met Joegoslavië zal Branko Oblak 46 caps verzamelen en 6 goals op zijn naam schrijven, waarvan de meest memorabele viel op 5 juni 1974 tegen Engeland. De twee teams beëindigen de match dan wel met een 2-2 gelijkstand, maar dat maakt Oblaks doelpunt niet minder memorabel. Zijn onwaarschijnlijke treffer blijft decennia later het meest besproken feit van die match.
 
Nadat de bal door een Engelse speler ver van de goal wordt weggestuurd na een scrum tussen de Engelsen en Joegoslaviërs, tikt een ploegmaat het leer richting Oblak. De aanvallende middenvelder staat op dat moment behoorlijk ver van het doel, op 30 meter afstand, met bovendien een heleboel tegenspelers tussen hem en het doel van Clemence. Maar Oblak twijfelt niet. Daar is geen tijd voor. Hij gaat resoluut in de aanval, zich niets aantrekkend van de lage kans op succes. Een onwaarschijnlijke knaller belandt in het dakraam van de Engelse keeper, die zelfs niet in de buurt van de bal weet te komen. De teamgenoten van Oblak omhelzen hem uit dolle vreugde, maar zelf lijkt hij amper te reageren. Het is puur ongeloof, dat de ster van de match doet verstijven.
 
Op het WK openen de Joegoslaven met een gelijkspel tegen Brazilië (0-0), voordat ze Zaïre met  de grond gelijkmaken (9-0, inclusief een doelpunt van Oblak) gevolgd door opnieuw een gelijkspel tegen Schotland (1-1). Joegoslavië eindigt dan als laatste in zijn groep in de tweede ronde, na West-Duitsland, Zweden en Polen.


Voetbal

Bekijk alles
Top