Cara Van der Auwera stapt op tram 4: van de springplank van 'Spring' naar een zachte landing op Klara

Presentatrice en voormalige actrice Cara Van der Auwera blaast vandaag veertig kaarsjes uit. De huidige Klara-stem brak door als actrice met haar rol in de populaire Ketnet-serie 'Spring' en was in de jaren 2000 een gesmaakt tv-gezicht op de populaire Vlaamse zenders. Nadien maakte de Limburgse de overstap naar de radio en de regionale televisie. Proximus Pickx verzamelde haar bekendste verwezenlijkingen. 

Cara Van der Auwera kwam voor het eerst piepen op het Vlaamse tv-scherm in 2002, met haar rol van Chantal in de populaire Ketnet-serie 'Spring'. Ze wierp zich op als de grote rivaal van Katrijn (Anneleen Liégeois) in de tweestrijd om de heilige graal van de dansschool: de eer om de solo te mogen dansen. De kinderreeks liep tot 2008, maar Van der Auwera stapte in 2006 al uit de reeks. Het einde van de serie betekende niet het einde van Spring: de gelijknamige muziekband, die eveneens in de serie aan bod komt, bleef nog een tijdje voortbestaan en scoorde zelfs enkele hits, zoals 'Spring', 'Te min voor Anja' en 'Jong'.

De actrice nam in 2004 als lid van Spring deel aan een concours op de openbare omroep, met de Belgische Eurosong-inzending als inzet. Het wedstrijdnummer 'Jan Zonder Vrees' schopte het niet tot in de finale, maar groeide wel uit tot een hit op de Vlaamse radionetten. Intussen timmerde de prille twintiger naarstig aan een tv-carrière: ze presenteerde een kinderprogramma en een toeristisch magazine op Vitaya en sprak een stem in voor de tekenfilmreeks 'De Drakenjagers' op Ketnet. Het stemacteren bleek haar goed af te gaan: in 2005 verzorgde ze ook de stemmen van een resem personages in de Vlaamse versie van de animatiefilm 'Robots'.

Schermgezicht van VT4

Rond die tijd beproefde ze voor het eerst haar geluk op de radio, als presentatrice van het programma 'Donnamour' op het toenmalige Radio Donna (nu MNM). Vanaf toen ging het crescendo voor Van der Auwera: in de fleur van haar leven werd ze een vast schermgezicht van het toenmalige VT4. Ze was omroepster en deed daarnaast ook presentatiewerk op de Vlaamse commerciële zender, zoals voor het woonprogramma 'Huizenjacht' en 'Schoondochter Gezocht'. Door haar drukke agenda moest ze haar radiowerk opgeven.

In 2009 kwam haar verhaal in 'Huizenjacht' ten einde en ging ze aan de slag als nieuwsanker voor het actuamagazine 'Vlaanderen Vandaag'. Die titel werd in 2011 afgevoerd na tegenvallende kijkcijfers. Van der Auwera, inmiddels een prille dertiger, verdween even uit beeld, letterlijk, en stapte in 2012 over naar de VRT. Ze werkte achter de schermen mee aan het human interest-programma 'Iedereen beroemd', de opvolger van 'Man Bijt Hond'.

Radiostem

In 2011 is ze samen met enkele kinderen te horen op het kinderalbum 'Cara & De Kapoentjes zingen de mooiste kinderliedjes'. Daarna bleef ze haar muzikale aspiraties najagen met de vierkoppige band Cara en de Caro’kes.  

In juni 2014 kon ze niet langer weerstaan aan de lokroep van de radio en keerde ze terug als radiostem, meer bepaald bij de klassieke zender Klara. Ze presenteert er vandaag nog steeds het ochtendblok 'Espresso' en ‘Klara zoekt Academie’. Daarnaast werd ze het gezicht van het woonprogramma 'Wonen' op de regionale zenders TVL, ATV en TV-Oost, en dat is ze vandaag nog steeds.

In 2016 schreef ze samen met componist Roel De Ruijter een reeks kleuterliedjes. De laatste keer dat Van der Auwera op nationale tv is verschenen was voor de reünieconcerten van Spring naar aanleiding van 20 jaar Ketnet in het Antwerps Sportpaleis. Die show werd op oudejaarsavond 2017 uitgezonden op Eén.

Series

Bekijk alles
Top