Tien jaar geleden maakte regisseur Nicolas Winding Refn heel wat indruk met ‘Drive’. Een film waarin Ryan Gosling de show stal met zijn rijkunsten en intense acteerprestatie. Proximus Pickx ging na wat de film zo bijzonder maakt.

 

In ‘Drive’ (2011) volgen we het leven van een Amerikaanse autofreak uit Los Angeles die gespeeld wordt door Ryan Gosling. Deze autofanaat sleutelt overdag aan vierwielers en voert af en toe ook gevaarlijke autostunts uit in Hollywood-films. In zijn late uurtjes klust hij bovendien ook bij als chauffeur voor vluchtende criminelen die snel van een plaats delict moeten verdwijnen.

Op een dag ontmoet de man zijn sympathieke onderbuurvrouw (Carey Mulligan) en het lijkt enorm te klikken tussen die twee. De vrouw heeft wel zoontje en diens vader zit in de gevangenis, maar dat deert het hoofdpersonage niet. Ondanks de vele signalen die onze chauffeur krijgt, focust hij zich toch op zijn professionele leven, zeker nu zijn sjofele baas een raceteam wil opzetten met overtollige maffiageld en hij racepiloot kan worden. Maar plots komt de veroordeelde echtgenoot van zijn onderbuurvrouw vrij uit gevangenis waarna die bedreigingen uit richting de vrouw. Daar heeft het hoofdpersonage moeilijk mee. Hij staat dan ook voor een moeilijke keuze: volgt hij zijn gevoelens of houdt hij het hoofd koel in moeilijke omstandigheden?

De film werd gebaseerd op een gelijknamig boek van de Amerikaanse auteur James Sallis, en net zoals in de film verhult het boek de ware naam van het hoofdpersonage. Dat heeft een reden: dankzij de anonimiteit van de autopiloot en diens brutaliteit ten opzichte van de mensen rondom hem, wordt hij steeds meer een metafoor voor een voorbijrazende auto die door niets of niemand afgeremd kan worden.

Doorbraak Ryan Gosling

Met zijn acteerprestatie in ‘Drive’ brak de Canadese acteur Ryan Gosling definitief door bij het grote publiek. Gosling hoefde hiervoor in de film zelfs niet veel te praten, zijn intense lichaamstaal deed immers al het werk. Na de geweldige acteerprestatie in ‘Drive’ schitterde Gosling ook nog aan de zijde van George Clooney in ‘Only God Forgives’ (2011), met Steve Carell in ‘Crazy, Stupid, Love’ (2011) en opnieuw in een film van Nicolas Winding Refn: ‘Only God Forgives’ (2013).

Fans zakten niet enkel voor Ryan Gosling af naar de cinemazalen want ook de geweldige soundtrack van de film ging snel viraal. Denk maar aan de nummers ‘Nightcall’ van Kavinsky, ‘A Real Hero’ van College & Electric Youth en ‘Under Your Spell’ van Desire. Dat Ryan Gosling en Carey Mulligan ook nog eens meededen in deze spannende film, was eigenlijk de kers op de taart.

Of waren dat toch prijzen die ‘Drive’ in de wacht sleepte? De film won in 2011 immers de prijs voor beste regie op het filmfestival van Cannes en hij werd genomineerd tijdens de Oscars genomineerd voor beste sound editing.

'Drive' is beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!