Dit is waar het idee voor de 'Cobra Kai'-serie vandaan kwam

Nu het vierde seizoen van de serie 'Cobra Kai' bijna op Netflix verschijnt, blikt Proximus Pickx terug op het ontstaan van deze cultserie.

'Karate Kid' is een van de meest invloedrijke tienerfilms uit de jaren tachtig, een genre dat in die jaren razend populair was. Ralph Macchio speelt de rol van Daniel LaRusso, een nieuwkomer in de stad die karate leert van de wijze Mr. Miyagi (Pat Morita), waardoor hij het kan opnemen tegen de tirannieke leden van de gewelddadige Cobra Kai dojo. De aanvoerder van de slechteriken: Johnny Lawrence. Johnny, gespeeld door William Zabka, is het toonbeeld van de schurk in tienerfilms van de jaren tachtig: rijk, blond, zeurderig en een ware pestkop. Daniel verslaat Johnny uiteindelijk op het All Valley Regionale Karate Toernooi in 1984, met een meesterlijke trap.
 
Wat is er jaren later over van Johnny nadat karate, een discipline die hem volwassen maakte, hem werd ontnomen? Hij is een 40-jarige, bierdrinkende gescheiden man geworden die karateles gaat geven om zijn leven weer op de rails te krijgen.
 
Dat is het uitgangspunt van 'Cobra Kai', een modern komisch drama over het verhaal van 'Karate Kid', verteld vanuit het oogpunt van Johnny Lawrence. Het idee voor de serie kwam voort uit het feit dat acteur William Zabka twee keer de spot dreef met zijn rol in 'Karate Kid'.
 Verwijzingen naar de popcultuur
 
In 2007 bracht de band 'No More Kings' de video uit voor hun nummer 'Sweep the Leg', een eerbetoon aan de beroemde zin die Sensei Kreese (Martin Kove) uitsprak tegen Johnny tijdens het beroemde karatetoernooi in de film. In de clip, geregisseerd door William Zabka, speelt hij opnieuw de rol van Johnny Lawrence die in een trailer woont met zijn Cobra Kai-bende, nog steeds herstellende van zijn nederlaag in All Valley. Er zijn ook vele andere verwijzingen naar de film.
 
In 2013 dreed Zakba de spot met een bijrol in de serie 'How I Met Your Mother'. Zeven afleveringen lang speelt hij zichzelf, een voormalige ster uit de film 'Karate Kid'. Voor Barney, de beroemde flirt van de show en een groot fan van 'Karate Kid', is Johnny Lawrence de echte held van de film. Na die twee plotse verschijningen in de popcultuur, begon het showrunners Jon Hurwitz en Hayden Schlossberg te dagen dat ze het verhaal misschien nieuw leven moesten inblazen. Niet veel later was er de serie ‘Cobra Kai’!
 
Vanwege het succes van de serie heeft Netflix onlangs aangekondigd dat er een vijfde seizoen in de maak is. Voor seizoen vier, zal je nog even moeten wachten tot december. Intussen zijn de eerste drie seizoenen beschikbaar op Netflix, net als de twee films.
 
Ontdek het allemaal nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.
 

Films

Bekijk alles
Top