Fans van de UEFA Champions League kruisen 15 september maar beter aan in hun agenda. Op die dag speelt voetbalclub Sheriff Tiraspol immers voor het eerst een wedstrijd op het kampioenenbal, en dat als eerste Moldavische ploeg ooit. Maar wat weten we eigenlijk over Sheriff Tiraspol, en wie zijn de spelers?

 

Liverpool, Manchester City, PSG of Barcelona,... Elk jaar zijn de schijnwerpers van de Europese sportmedia gericht op dezelfde grote ploegen die het mooie weer maken in de Champions League. Maar dit jaar is anders, want woensdag treed er voor het eerst een volkomen nieuwe ploeg aan op het kampioenenbal: Sheriff Tiraspol uit Moldavië.

Om te arriveren op het bal, moesten de Moldaviërs heel wat hordes nemen. Op 7 juli begon hun trektocht richting Europa met een dubbele confrontatie tegen de Albanese club Teuta, die ze wonnen met 0-4 en 1-0. Nadien ging het Armeense Alashkert voor de bijl (0-1, 3-1) en kon Sheriff gelijkspelen tegen Rode Ster Belgrado (1-1) om van de Serviërs te winnen met 1-0. Tot slot legden de Moldaviërs ook Dinamo Zagreb over de knie. Eerst werd er gewonnen met 3-0, nadien speelden de Oost-Europeanen gelijk tegen tegen Dinamo.  

24 jaar oud

In tegenstelling tot heel wat Europese ploegen in de Champions League, bestaat Sheriff Tiraspol nog niet zo lang. De vereniging werd in 1997 opgericht en bereikte na amper één seizoen de hoogste klasse in Moldavië. De ploeg werkte zich op en wordt ondertussen beschouwd als één van de beste voetbalclubs van het Oost-Europese land. In 2001 werd de club kampioen en de jaren nadien volgende ook heel wat landstitels. Enkel in 2011 en 2015 greep Sheriff Tiraspol naast het kampioenschap. 

Ondanks de vele nationale successen kon Sheriff zich nog niet tonen in de Champions League, het hoogste Europese strijdtoneel. De club trad in 2009, 2010, 2013 en 2017 wel aan in de Europa League. Ze slaagden er wel niet in om te overwinteren. 

Winaar in groep des doods

Ondanks hun eerste deelname aan de Champions League, werden de Moldaviërs niet gespaard tijdens de loting. De Oost-Europeanen treffen immers achtereenvolgend Shakhtar Donetsk, Inter Milaan en het grote Real Madrid. De eerste wedstrijd, tegen Shakhtar Donetsk, wordt woensdag om 18u45 op gang gefloten.

Niemand verwacht dat Sheriff Tiraspol Inter Milaan of Real Madrid zal verslaan, of zal doorstoten naar de volgende ronde. Daar is het de club ook niet om te doen, want met een deelname aan de Champions League wordt een schat aan ervaring opgedaan, worden de supporters verwend en passeert de club rijkelijk de kassa. Nu er nog voor zorgen dat die verdraaide forfaitcijfers wegblijven!

Volg Sheriff Tiraspol - Shakhtar Donetsk live en exclusief om Proximus Pickx+ Sports 3, beschikbaar in de tv-optie All Sports van Proximus.

Proximus Pickx biedt een nieuwe ‘interactieve’ modus aan via zijn app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze nieuwe functie kan je de ploegopstellingen ontdekken, wedstrijdstatistieken analyseren of zelfs de geschiedenis van de afgelopen wedstrijden vinden met slechts één klik. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven door het digitale wiel aan de rechterkant van het scherm te gebruiken. Ervaar de prestaties van je favoriete team als nergens anders!