Vanavond kijken Liverpool FC en AC Milan elkaar in de Champions League in de ogen. Of de wedstrijd vonken zal geven, weten we nog niet. Maar als we afgaan op het verleden, mogen we dat wel verwachten. In 2005 speelden deze twee clubs immers een uiterst spannende CL-finale en heel even zag het er naar uit dat Pirlo met voetbal zou kappen.

 

Ongeveer zestien jaar geleden stonden Liverpool en AC Milan tegenover elkaar in de finale van de UEFA Champions League. Het was de eerste keer dat deze mastodonten uit het hedendaagse voetbal elkaar in de ogen keken. Daarom lagen de verwachtingen torenhoog.

De fans werden op hun wenken bediend en kregen, naar onze bescheiden mening, eigenlijk drie matchen in één wedstrijd te zien. Milan ging verschroeiend van start en opende de score al na één minuut via Maldini. Nadien ging het lange tijd gelijk op tot het moment dat Crespo zijn duivels ontbond. Hij diepte in minuut 39’ en 44’ de score uit tot 3-0. 

Na de koffie, en heel wat gebrul van Liverpool-coach Rafael Benitez, brachten Gerrard (54’), Šmicer (56’) en Xabi Alonso (60’) hun Engelse club langszij (3-3). Dat was het startschot van de tweede wedstrijd binnen de match. Die duurde tot minuut negentig en op dat moment stond het nog steeds gelijk tussen Liverpool als AC Milan (3-3).

Verlengingen dan maar, en opnieuw werd het kaf niet van het koren gescheiden. De strafschoppen kwamen steeds dichterbij en daarin trok Liverpool aan het langste eind (4-3) waardoor zij de Champions League in 2005 wonnen ten koste van AC Milan.

“Ik dacht even aan mijn pensioen”

De Italianen zaten na afloop van de finale in zak en as. Nog geen uur voor de eindceremonie hadden de Milanezen immers een 3-0 voorsprong uitgebouwd. Ze dachten bij rust dat de buit binnen was en konden maar niet vatten dat ze deze wedstrijd verloren hadden. Eén van Milanese spelers, Andrea Pirlo, was enorm teleurgesteld en dacht zelfs na over zijn pensioen.

Pirlo gaf enkele jaren na de wedstrijd in de Italiaanse media toe dat de verloren finale heel moeilijk te verteren was. “Ik was een paar dagen van de kaart. Ik had geen kracht meer en dacht zelfs even aan mijn pensioen als voetballer”, klonk het. Maar gelukkig besloot de Italiaanse spelmaker in 2005 om deze nederlaag niet aan zijn hart te laten komen. De man bleef nog tot 2017 voetballer.

Milans Europese comeback

Pirlo bleef tot 2011 bij AC Milan voetballen. AC Milan deed na dat jaar nog twee keer mee aan de Champions League, maar verdween vanaf 2013-2014 voor enkele jaren van het Europese strijdtoneel. Dat kwam door mindere sportieve successen en de gevolgen van een immense schuldenberg waardoor Milan geen topspelers meer kon aankopen. In 2017 en 2019 maakten de Milanezen opnieuw hun opwachting in Europa, maar dan wel in de Europa League.

Dit jaar kloppen de spelers van AC Milan zich opnieuw op de borst: hun club is er weer bij op het kampioenenbal en ze mogen het meteen opnemen tegen Liverpool. In Milans groep bevinden zich ook nog Atlético Madrid en FC Porto. Hierdoor is het moeilijk te voorspellen wie van hen zal doorstoten naar de volgende ronde, maar dat het uiterst spannend wordt, staat vast!

Volg Liverpool - AC Milan vanaf 20u45 exclusief op Pickx+ Sports 4, beschikbaar via de tv-optie All Sports van Pickx + Sports.

Proximus Pickx biedt een nieuwe ‘interactieve’ modus aan via zijn app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze nieuwe functie kan je de ploegopstellingen ontdekken, wedstrijdstatistieken analyseren of zelfs de geschiedenis van de afgelopen wedstrijden vinden met slechts één klik. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven door het digitale wiel aan de rechterkant van het scherm te gebruiken. Ervaar de prestaties van je favoriete team als nergens anders!