Gouden medaillewinnaar Stsiapan Papou draagt zijn geblesseerde tegenstander van de mat

Sport | In 2015 beleefde de Wit-Rus Stsiapan Papou zijn fifteen minutes of fame met een bijzonder sportief gebaar tijdens de finale in het sambo, een Russische vechtsport, op de Europese Spelen in Baku.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het waren dé beelden van de eerste editie van de Europese Spelen in het Azerbeidjaanse Baku, zes jaar geleden. Mocht er een prijs voor fair play bestaan, werd die toen zonder verpinken uitgereikt aan de sambovechter Stsiapan Papou. De Wit-Rus won de sympathie van de sportwereld met zijn sportief gebaar.
 
Sambo is een vechtsport die in het Sovjet-Unie van de jaren dertig is ontstaan. Het is een mix van judo, boksen en worstelen. Het acroniem SAMBO staat voor 'SAMooborona Bez Oroezjia’, wat zelfverdediging zonder wapens betekent. De sport combineert de meest doeltreffende vechttechnieken van andere gevechtssporten.

Voetblessure

In de eindstrijd van de competitie stond Papou tegenover thuisspeler Amil Gasimov, de regerend wereldkampioen. De titelverdediger was ook de topfavoriet voor de gouden medaille. Maar tegen alle verwachtingen in nam de Wit-Rus de overhand dankzij een beweging die de Azeri in een hachelijke positie manoeuvreerde. Hij lag op de mat en blesseerde zich aan de voet, terwijl Papou hem in een houdgreep klem hield. Die laatste werd dan ook al winnaar uitgeroepen.
 
Gasimov leed pijn en bleef secondelang op de mat liggen, alvorens met veel moeite weer recht te komen. Na zijn overwinningsviering richtte de Wit-Rus zich tot zijn tegenstander om zijn respect te betuigen. Hij vergewiste zich van diens toestand, en assisteerde zijn tegenstander naar het midden van de mat om de laatste plichtplegingen te doen.

Klassegebaar

Op dat moment toont de gouden medaillewinnaar zijn sportief hart: in plaats van zijn zege uitgebreid te fêteren, buigt Papou zich om zijn gehavende tegenstander op zijn schouders van de mat en naar het medisch personeel te dragen.
 
“Aanvankelijk was ik gewoon blij dat ik gewonnen had”, reageerde Papou na afloop. “Maar toen zag ik dat hij niet recht kon staan en heb ik geholpen: ik wou mijn respect tonen. Hij heeft zijn vel duur verkocht in alle wedstrijden, hij zat vol energie en wou echt winnen. Opgeven stond niet in zijn woordenboek.”
 
“Ik heb hem geholpen omdat ik uit eigen ondervinding weet hoeveel pijn dit doet. Ik heb ook al eens op zo’n manier verloren en weet hoe dit voelt”, aldus de Wit-Rus, wiens sportief gebaar op gejubel van het publiek onthaald werd.

Andermaal… Alles is mogelijk in sport!
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top