9/11: enkele films over de gevolgen van de aanslagen die de wereld veranderde

Twintig jaar geleden veranderde de wereld voorgoed door de tragische aanslagen van 11 september op Amerikaans grondgebied. Een gebeurtenis die leidde tot politieke actie die in een aantal films opnieuw aan bod is gekomen. 

Zero Dark Thirty

Net na 9/11 werd Osama Bin Laden, die al snel werd geïdentificeerd als het brein achter de aanslagen, de meest gezochte man ter wereld. De jacht op hem, die eindigde met zijn dood in mei 2011, kunnen we volgen in 'Zero Dark Thirty'. Deze film, geregisseerd door Kathryn Bigelow en genomineerd voor 5 Oscars, veroorzaakte controverse, met name vanwege een scène waarin we een terrorist gemarteld zien worden omdat men informatie van hem wil verkrijgen over de leider van het Al Qaida-netwerk. Het einde van deze thriller dompelt je bijna in real time 45 minuten lang onder in Operation Neptune's Spear, de aanval op het huis waarin Bin Laden verscholen leefde en waarbij hij door Amerikaanse Seals werd gedood. 
 
‘Zero Dark Thirty' is beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!


Vice

Dit donkerkomische biografische drama van Adam McKay uit 2018 blikt terug op het leven van politicus Dick Cheney, vicepresident van de Verenigde Staten tussen 2001 en 2009. Gedurende zijn hele carrière heeft Cheney altijd in de schaduw gehandeld. George W. Bush vroeg hem om zijn running mate te zijn bij de presidentsverkiezingen van 2000. Bush werd verkozen en hij duidde Cheney aan om de administraties te leiden. Tot zijn plannen behoorden ook een nieuwe invasie van Irak. Door de aanslagen van 11 september 2001 kan hij zijn plan stap voor stap uitvoeren. In 'Vice' kruipt Christian Bale in de huid van de politicus en krijg je een blik op de innerlijke werking van de macht. De film leverde Bale een Golden Globe op voor Beste Acteur. De filmtitel verwijst naar de rol van de vicepresident maar betekent ook verdorvenheid …
 
‘Vice' is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!


12 Strong

In deze film uit 2018 spelen Chris Hemsworth en Michael Shannon de Green Berets (of groene baretten), de commando’s van de Amerikaanse Special Forces. Vlak na de gebeurtenissen van 11 september 2001 worden ze samen met tien andere soldaten naar Afghanistan gestuurd. Ze komen er aan zonder enige specifieke voorbereiding en moeten er de Taliban bestrijden, terwijl ze ook een bondgenootschap moeten aangaan met krijgsheren van de Noordelijke Alliantie. De volledige titel van de film, ‘12 Strong: The Declassified True Story of the Horse Soldiers’, verwijst naar het feit dat de soldaten terplekke te paard reizen.
 
‘12 Strong' is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!


Films

Bekijk alles
Top