'Earth From Space' op Canvas: oogstrelende docuserie met unieke beeldvoering

Series | Op Canvas is vanavond de eerste aflevering van de verbluffende natuurdocuserie 'Earth Form Space' te bewonderen: naast de fascinerende inhoud is de manier waarop alles in beeld wordt gebracht zonder meer beklijvend. Superzooms van satellieten en drones focussen op pakweg een olifantenfamilie en kolonies keizerspinguïns. Een unieke benadering die monden doet openvallen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Een producer van de docuserie deed op de website van de BBC uit de doeken hoe al die eye candy tot stand kwam: ten eerste valt het gebruik van de time-lapse op, zoals bijvoorbeeld de ontnuchterende beelden van de koraalverbleking in het Barrier Reef, 's werelds grootste levende structuur, in de derde aflevering. De productie vroeg aan satellietbedrijven om dagen, weken en maanden aan een stuk foto's te nemen van hetzelfde gebied. 

In het geval van de Amazone-rivier in aflevering twee werd in de archieven van de NASA gesnuisterd naar oudere satellietfoto's, van decennia geleden. Zo kan de docu verder terug in de tijd, om een accuraat beeld te schetsen van de evolutie van de waterloop doorheen de decennia. Daar zaten ook veel onbruikbare foto's tussen, waarbij het zicht gemaskeerd werd door een wolkendek (in het tropische Amazonegebied regent het vaak). Die beelden werden eruit gefilterd.

Maar de meest verbluffende time-lapses zijn misschien wel die van steden die uit hun voegen barsten en ganse wouden die krimpen, in aflevering vier. De planeet verandert voor onze ogen. "Zo'n aaneenschakeling van gedetailleerde beelden monteren is bijzonder uitdagend", aldus de BBC-producent. "We zijn het visuele team van Google Earth dankbaar voor hun expertise."

Adembenemende superzooms

De grootste uitdaging vormden de 'superzooms': onwaarschijnlijke vergrotingen met satellieten, die de aarde met een resolutie van enkele meters in beeld brengen. Om de correcte locatie op beeld te krijgen moet die satelliet eerst ingesteld worden met de exacte coördinaten van het shot. Een drone neemt dezelfde foto, in dezelfde omstandigheden maar vanop kleinere afstand. Als de beelden na elkaar gemonteerd worden, ontstaat een shot dat begint vanop grote afstand en steeds verder inzoomt, tot een schaal van enkele meters.

De zoom op de olifanten bijvoorbeeld in de aflevering van vanavond: daar vertrekt het beeld van Afrika als een herkenbaar continent naar een gedetailleerde foto waarop de kudde te onderscheiden is, om finaal over te gaan in een nog gedetailleerder droneshot. Het resultaat is adembenemend.
 
De moeilijkheid is de timing van de satellietfoto's: een satelliet in een baan rond de aarde passeert een bepaalde locatie natuurlijk slechts één keer per dag, en dus heb je maar één kans per dag om de juiste foto te nemen. "Een extra druk", legt de producer uit. In aflevering drie komt een oogstrelende zoom van een tulpenveld in Nederland aan bod. "We moesten de opnames spreiden over verschillende dagen om ons ervan te vergewissen dat zowel de satelliet als de drone exact dezelfde locatie in beeld hadden."

Vervloekte wolken

De "lagen" waaruit die superzooms bestaan vereisen dus een minutieuze timing. Meermaals waren wolken daarbij spelbreker. "Wolken waren onze grootste vloek", verklaarde producer Chloë Sarosh in 2019 in The Guardian. "We hebben een heel jaar nodig gehad om de juiste foto van een meer in Brazilië te kunnen maken, omdat onze shots telkens onbruikbaar waren door wolken."
 
Eén van de hoofddoelen van 'Earth From Space' is om de "gezondheid" van onze aarde door middel van superzooms en time-lapses in kaart te brengen. De docu confronteert ons op een in your face-manier met het pijnlijke verval van onze planeet en de teloorgang van natuur ten behoeve van de menselijk welvaart. De docu schetst een grimmig maar haarscherp beeld dat ons op de harde feiten drukt, afgewisseld met beklijvende visuals van onze natuurpracht – die we moeten koesteren en beschermen voor toekomstige generaties.

Stem voor 'Earth From Space' om 19u10 af op Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top