Wanneer de serie 'Panna' meisjes inspireert om te voetballen

De hele maand september vieren we de maand van het vrouwenvoetbal. Het initiatief, gelanceerd door de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB), belicht vrouwen die actief zijn in de sport, van speelsters tot coaches en scheidsrechters. Aangezien deze sport meer vrouwen in haar gelederen zou moeten hebben, en aangezien de rolmodellen van vrouwelijke voetbalsters cruciaal zijn, denkt Proximus Pickx aan de kinderen! Daarom richten we onze aandacht op de serie ‘Panna’, die je online kan bekijken via GoPlay.

De KBVB voert al sinds augustus 2019 een campagne om meer meisjes en vrouwen aan het voetballen te krijgen. Twee jaar geleden stond de teller op 38.500 speelsters en ze hopen binnen vijf jaar dit aantal te verdubbelen. Voorlopig staat de teller op 41.000. Door de coronapandemie daalde het aantal lichtjes, maar de KBVB wil met deze maand van het vrouwenvoetbal dat aantal weer in stijgende lijn zien gaan.

De afgelopen jaren zagen we vrouwelijke analisten als Imke Courtois en Heleen Jacques indruk maken op televisie en er zijn uiteraard ook de Belgian Red Flames. Zij zijn vaak op televisie te zien, maar wist je dat er ook een heuse voetbalserie omtrent meisjes is?

De GoPlay-reeks ‘Panna’ – een toepasselijke titel want een ‘panna’ is het door de benen spelen van de bal - focust op de vriendschap tussen Afi, Tina, Mary en Zizou, vier straatvoetbalsters die dromen van een beter leven. Het is een droom die zeker niet makkelijk haalbaar is. Als de tienermeisjes elkaar leren kennen, krijgen ze het idee om deel te nemen aan een straatvoetbaltoernooi.

Dat is zeker niet evident in de door jongens gedomineerde wereld van het straatvoetbal. De meisjes weten met de nodige ‘girlpower’ de moeilijke momenten te doorstaan en ze zullen hard moeten knokken, op en naast het veld. Ze zullen als het ware de jongens een panna moeten geven.

Bezoek de KBVB-website om alles te weten te komen over de maand van het vrouwenvoetbal.

Top