'Jerry Maguire' of 'Mission: Impossible': welke Tom Cruise-film verdient je aandacht?

Films | Vanavond staan twee films met Tom Cruise in de hoofdrol tegenover elkaar geprogrammeerd: om 21u25 pakt Eén uit met 'Jerry Maguire', een uurtje later start op VTM 'Mission Impossible: Ghost Protocol'. Proximus Pickx legde beide films in de weegschaal: welke van de twee is jouw kostbare tijd waard?

Door Pickx

Deel dit nieuws

'Jerry Maguire'

Op filmdatabase IMDb, een goede graadmeter voor de kwaliteit van een bepaalde film, scoort de romcom uit 1996 een degelijke 7,3 op tien. De charmante chemie tussen Cruise en tegenspeelster Renée Zellweger is een lust voor het oog. Cruise acteert ijzersterk in de rol van Maguire, een sportmanager die enkele grote sportnamen vertegenwoodigt. In zijn eeuwige zucht naar geld en succes haalt hij al zijn voldoening uit de status die hij geniet in zijn universum. Maar wanneer hij geconfronteerd wordt met enkele zware tegenslagen des levens komt hij tot inzicht over zijn levensfilosofie, gedreven door de liefde voor zijn ex-secretaresse Dorothy Boyd (Zellweger). Moraal van het verhaal: je kan geluk niet afkopen.

Anders dan de grijze, kille, afstandelijke heldfiguur uit de 'Mission: Impossible'-vehikels zet Cruise hier wél een karaktervolle, emotionele en bovenal diepmenselijke acteerprestatie neer. Een personage met diepgang. 'Jerry Maguire' behoort tot het beste wat Cruise tot dusver op het scherm getoond heeft. Hij wordt vaak verweten een lijzige, ietwat oppervlakkige acteerstijl te hebben, maar deze complexe rol vervult de steracteur met verve. De karakterevolutie van Jerry is geen cliché 'bad guy-komt-tot-nieuwe-inzichten-en-wint-je-sympathie'-feelgoodflick, neen: nadat hij het licht zag worstelt Jerry nog steeds met zichzelf, omdat hij zijn leven als patser wel genegen was. We zien de zachtaardige, fijnzinnige kant van Cruise, waar ergens toch nog die pretentieuze dikkenek in schuilt.

Stem voor 'Jerry Maguire' om 21u25 af op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!
 

'Mission: Impossible - Ghost Protocol'

Met 7,4 op tien is deze 'Mission: Impossible' uit 2011 het op één na best scorende exemplaar uit de filmreeks. De film lost de verwachtingen helemaal in, niets meer, maar zeker ook niets minder: spectaculaire stunts, zenuwslopende spanning, snelle plotontwikkelingen. Er zit vaart in de film: gesneden koek voor actiefanaten die graag hebben dat het vooruitgaat. 

Het Mission Impossible-team raakt betrokken in een terroristische aanslag op het Kremlin. Ethan Hunt moet samen met zijn nagelnieuwe team hun naam zuiveren en een volgende aanslag verijdelen. Ze bekokstoven het zoveelste ingenieuze plan dat de grenzen van de geloofwaardigheid aftast, maar wel garant staat voor een nagelbijter van formaat. Wie dat volledig omarmt, mag zich opmaken voor een grandioze rit.

Diepgaande, doordachte dialogen of karakterevoluties horen daar zoals vanouds niet bij, maar dat verlangen de fans ook niet. 'Mission: Impossible - Ghost Protocal' is een oerdegelijke actiethriller die geen seconde verveelt, entertainment van de bovenste plank voor adrenalinejunkies. Het kruim in zijn genre. Heb je zin in een film die vlot wegkijkt zonder je hersenen te moeten pijnigen, dan is dit jouw ding.

Stem voor 'Mission: Impossible - Ghost Protocol' om 22u30 af op VTM of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Het verdict

De films verhouden zich tot elkaar als appelen en peren. Ze hebben enkel de hoofdrolspeler gemeen: Tom Cruise. Filmcritici loven zijn acteerprestatie in 'Jerry Maguire', terwijl de 'Mission: Impossible' te boek staat als één van de beste films uit zijn genre.

Wat de doorslag geeft, is waar je zin in hebt: ben je in de mood voor een rustige, emotionele film die een gevoelige snaar raakt en je van tijd tot tijd aan het grinniken brengt, gekruid met een vleugje feelgood, of verlang je eerder naar ijzingwekkende spanning, knetterende actie en adrenaline? Kaarslicht of vuurwerk: aan jou de keuze.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top