Zondagavond ontvangt FC Seraing zijn naaste buur Standard Luik in het Pairay Stadion. De twee Waalse clubs zijn al jarenlang hevige concurrenten. Voor het eerst in 25 jaar spelen ze echter samen in de Jupiler Pro League en dat zal hoegenaamd vonken geven.

 

De terugkeer van Union Saint-Gilloise en RFC Seraing naar de Jupiler Pro League betekent de terugkeer van twee derby's op het hoogste niveau van het Belgische voetbal. Eén in Brussel, tussen Union en Anderlecht, en één in Luik tussen RFC Seraing en Standard Luik. De laatste twee clubs hadden sinds 1996 niet meer tegenover elkaar gestaan in de competitie.

Dankzij de terugkeer van Union Saint-Gilloise en RFC Seraing is de Belgische eerste klasse opnieuw twee derby’s rijker. Want zowel in Brussel als aan de oevers van de Maas zal er dit seizoen gestreden worden om de eer van de beste club van de stad of regio. In Wallonië belooft de strijd extra spannend te worden want het was al sinds 1996 geleden dat Seraing en Standard samen in de Belgische eerste klasse vertoefden.

Rampjaar 1996 

Seraing zakte in 1996 nadat de club twee periodes in de hoogste klasse vertoefde. De eerste periode begon in 1982 en duurde tot 1986. In 1994 keerde Seraing terug en maakte ze furore door meteen als derde te eindigen. Dankzij dit uitstekende resultaat mocht Seraing Europa in en dat was voor het Braziliaanse trio van Seraing (Edmilson - Isaias - Wamberto) het signaal om champagnevoetbal op de mat te leggen.

Seraing kon zijn hoogconjunctuur echter niet volhouden. Er kwamen te weinig inkomsten binnen en aan het einde van het seizoen 1995 - 1996 moest de club het faillissement aanvragen waarop Standard Luik met enkele Seraing-spelers aan de haal ging. De fans zagen dit alles met lede ogen aan. Ze moesten niet enkel gedwongen afscheid nemen van hun spelers, maar ook van hun geliefde club met stamnummer 17.

Eindelijk de Rouches verslaan?

Ondanks het grote succes van Seraing, slaagde de club er nog nooit in om de Rouches te verslaan in een onderlinge partij voetbal. Op een avond in 1984 waren ze er wel dichtbij: Seraing verloor dat jaar tegen Standard met 4-5 maar het stond een hele tijd 4-2 voor.

De twee clubs troffen elkaar vorig seizoen in de Beker van België. Seraing, dat toen op kop stond in tweede klasse, verloor toen van de Rouches met 1-4 maar maakte zich op om te promoveren naar de Jupiler Pro League waar ze Standard eindelijk eens hopen te verslaan. 

De Waalse club lijkt op weg te zijn om dat te gaan doen. Ze doen het meer dan aardig in de Jupiler Pro League en haalde zelfs 9 op 18. Coach Jordi Condom rekent op de terugkeer van spits Georges Mikautadze om het verschil te maken tegen de troepen van Mbaye Leye.

Volg de Jupiler Pro League en de wedstrijd RFC Seraing - Standard Luik op Eleven Pro League, beschikbaar via de tv-optie All Sports van Proximus.

Proximus Pickx biedt een nieuwe ‘interactieve’ modus aan via zijn app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze nieuwe functie kan je de ploegopstellingen ontdekken, wedstrijdstatistieken analyseren of zelfs de geschiedenis van de afgelopen wedstrijden vinden met slechts één klik. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven door het digitale wiel aan de rechterkant van het scherm te gebruiken. Ervaar de prestaties van je favoriete team als nergens anders!